Left Right
scrollTop top

Dit gebeurt met je lichaam als je even stopt met alcohol drinken


Drinken alcohol schol
© iStock

Als je na de examens wat veel hebt gedronken, kan je misschien de volgende maand het een beetje rustiger aan doen. Eens een glaasje afwijzen, is zeker geen slecht idee. Als je niet overtuigd bent, moet je deze motiverende redenen eens bekijken. Je lichaam zal je zeker dankbaar zijn voor die paar glazen minder alcohol.

Volgens de gezondheidswebsite Health.com ga je je op verschillende manieren beter voelen als je even stopt met alcohol drinken. Dit gebeurt met je lichaam als je een maandje stopt met alcohol drinken.

1. Gewichtsverlies

We weten allemaal dat een glas wijn of een pintje vol zitten met calorieën. Het voedingscentrum spreekt van 82 kilocalorieën in een glas rode wijn van 100 ml, 67 in een glas witte wijn en 110 calorieën in een pintje van 250 ml. Met andere woorden, als je enkele glazen naar achter kiepert, dan kan het wel zijn dat je enkele kilootjes bijkomt.

Uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine, bleek dat mensen die alcohol drinken meer kans hebben op overgewicht. Zo concludeerden de wetenschappers dat zelfs mensen die minstens één keer per maand alcohol dronken al overgewicht kunnen hebben na vijf jaar.

2. Beter slapen

Je zou denken dat je makkelijker in slaap valt als je alcohol drinkt. Ergens klopt dat wel, maar je slaapt zeker niet beter als je alcohol hebt gedronken. Volgens een studie uit 2013, die werd gepubliceerd in Alcoholism: Clinical and Experimental Research, verstoort alcohol bepaalde fases in je slaap die echt belangrijk zijn voor je rust. Hierdoor voel je je de volgende ochtend niet uitgerust en blijf je een hele dag moe.

3. Versterking van het immuunsysteem

Alcohol onderdrukt eigenlijk jouw immuunsysteem waardoor je lichaam moeilijker ziektes kan bestrijden. Volgens het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism zou één nacht stevig drinken al effect hebben op je cytokinen, een molecuul dat een rol speelt in je immuunafweer. Hierdoor wordt je immuunsysteem naar beneden getrokken en ben je meer vatbaar voor ziektes en infecties.

www.voedingscentrum.nl

4. Jonger uitzien

Als je een tijdje stopt met drinken, merk je dat ook aan je uiterlijk. Alcohol zorgt voor vochtverlies in je lichaam, wat ook nog eens kan leiden tot uitdroging en beschadiging van je huid. Maar als je stopt met drinken, heb je meer vocht in je huid en ziet je huid er gezonder uit.

Ook je voedselinname heeft daar veel mee te maken. Volgens de American Academy of Dermatology eten mensen ook gezonder als ze minder drinken. Hierdoor krijgen ze meer vitaminen en mineralen binnen die bevorderlijk zijn voor de huid.

5. Groepsdruk beter weerstaan

Volgens deelnemers van een Britse Tournée Minérale in 2016 was het na een alcoholvrije maand nog steeds makkelijk om een glas af te wijzen. Uiteindelijk dronken ze nog steeds, maar voelden ze minder druk van hun vrienden om een glas wijn of bier te drinken.

Dan maar een glas water zeker?

iStock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899