Dit is precies waarom die break-up zoveel pijn doet: het is vergelijkbaar met een cocaïneverslaving

Niks zo hard als de eerste keer gedumpt worden door de (voormalige) liefde van je leven. Maar hoe komt het toch dat liefdesverdriet zo verdomd veel pijn doet? Een biologisch antropologe, Helen Fisher, stak een paar mensen die net een einde maakten aan hun relatie onder de scanner en de resultaten daarvan zijn indrukwekkend. Want bekomen van een verliefdheid, da’s blijkbaar even erg als een cocaïneverslaving aan de kant zetten. 

Liefdesverdriet, daar moet je door geweest zijn om het te begrijpen, maar het overkomt de meeste van ons (helaas) wel. En daar kan je maanden, soms jaren niet goed van zijn. Hoe dat komt, onderzocht de biologische antropologe Helen Fisher. Toen ze een hersenscan nam van mensen die net gedumpt waren, ontdekte ze dat er verschillende gebieden actief waren. En dat verklaart écht wel de tranen, de chick-flicks en de emmers ijs.

Verliefd zijn is het probleem niet, zegt Fisher aan Business Insider. “Het is maar als die liefde weggenomen wordt, dat de problemen ontstaan. Mensen worden stalkers of vallen in een depressie. Volgens mijn hypothese was dat vergelijkbaar met verslaving: mensen willen steeds meer.” Fishers studie gaf haar gelijk: als je hersenen scant van mensen die net door een break-up gegaan zijn, zijn er vier stukken van je hersenen die hard aan het werk gaan.

iStock

Romantisch, zo’n verslaving

Het eerste is het gedeelte dat geassocieerd wordt met romantische liefde. Dat is ook maar logisch. Maar de andere drie ondersteunen Fishers hypothese: één gedeelte heeft te maken met frustratie en aantrekking. Met andere woorden: als je niet krijgt wat je wil, ga je net harder proberen. Vandaar dat sommige mensen stalkerneigingen krijgen als het over hun ex gaat.

Maar het opvallendste stuk van haar onderzoek ging over de maar liefst drie hersendelen die te maken hadden met cravings en verslavingen, die duidelijk oplichtten op de scans. Daarbij het gedeelte dat actief is als mensen verslaafd zijn aan cocaïne. Dat werpt meteen een heel ander licht op liefdesverdriet: soms kan je er gewoon niet van over.

Als allerlaatste merkte Fisher op dat ook een hersendeel dat gelinkt wordt aan fysieke pijn, zeer actief was. Dat wil zeggen dat mensen met liefdesverdriet, die buikpijn, pijn aan het hart of gewoon heel veel kwaaltjes hebben, dat niet gewoon verzinnen. Het zijn hun hersenen die zo’n zware shock krijgen, dat ze een fysiek signaal geven aan je lichaam.

iStock
Meer
door Redactie
Lees meer...