Dit zijn de 24 wreedste leiders aller tijden, en er staat een Belg bij

Dit zijn de 24 wreedste leiders aller tijden, en er staat een Belg bij

Wie in de geschiedenis z’n stempel wou drukken, deed dat vaak door erg meedogenloos uit de hoek te komen. Deze 24 personen waren tirannen, ze gingen over lijken voor macht. De lijst is samengesteld door Business Insider en we waren toch verrast te zien dat er ook een Belg tussen al deze klinkende namen staat. Het valt ook op dat toch veel moderne dictators ontbreken.

De namen staan in chronologische volgorde, van langst geleden naar meest recent.

1. Qin Shi Huang

*Regering: 247-210 v. Chr.

Deze man was de eerste leider van de Qin-dynastie. Hij stond bekend voor het doden van geleerden die er andere ideeën op nahielden en hij deed ook al aan boekverbranding. Hij gaf het bevel om een grote muur te bouwen, de voorloper van de enorme Chinese Muur, en hij liet een mausoleum ontwikkelen met meer dan 6.000 terracotta-soldaten die even groot als mensen zijn. Veel bouwvakkers stierven bij het creëren van de muur, en zij die aan het mausoleum werkten werden vaak gedood om de tombe geheim te houden. En natuurlijk wou hij ook landen veroveren. Krijgsgevangenen werden gecastreerd en tot slaven gemaakt.

Wikimedia Commons

2. Caligula

*Regering: 37-41

Zijn volledige naam is Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus, ofwel Caligula. Aanvankelijk was hij vrij populair omdat hij burgers bevrijdde die onrechtvaardig gevangen zaten en hij schrapte belastingen. Maar toen werd hij ziek en hij zou nooit meer de oude zijn. Hij executeerde politieke rivalen en dwong hun ouders om toe te kijken. Hij bestempelde zichzelf als een levende god. Hij was volgens geschiedkundigen niet vies van seks met zijn zussen en hij huurde hen ook uit aan andere mannen. Voorts verkrachtte en doodde hij tal van mensen. En oh ja, hij maakte zijn paard priester.

Getty Images

3. Attila de Hun

*Regering: 434-453

Attila deed al iets gruwelijks om aan de macht te komen: hij vermoordde zijn broer. Het rijk situeert zich in het hedendaagse Hongarije en zou één van de meest gevreesde tegenstanders van de Romeinen worden. Onder zijn bewind werd het rijk uitgebreid naar Duitsland, Rusland, Oekraïne en de Balkan-landen. Hij wou ook Gallië veroveren, maar leed daar uiteindelijk een nederlaag. “Daar waar ik ben langs gekomen, zal het gras nooit meer groeien”, zou hij over zijn bewind hebben gezegd.

Getty Images

4. Wu Zetian

*Regering: 690-705

Terug naar China en al meteen de eerste vrouw in de lijst. Wu Zetian was op 14 jaar nog een concubine, maar zou het uiteindelijk tot keizerin van China schoppen. Ze was meedogenloos voor tegenstanders door hen weg te sturen, te verbannen of te executeren. En dat deed ze ook wanneer haar eigen familie zich tegen haar durfde keren. Onder haar bewind breidde het Chinese rijk zich fors uit en hoewel ze erg brutaal was, krijgt ze veel lof van historici voor haar vastberadenheid.

Getty Images

5. Genghis Khan

*Regering: 1206-1227

Genghis Khan was als leider wreed, maar hij heeft ook een zware jeugd gehad. Zijn vader werd vergiftigd toen Genghis pas negen jaar was en als tiener moest hij werken als slaaf. Later zou hij de Mongoolse stammen verenigen en een groot deel van Centraal-Azië en China veroveren. Daarbij keek hij niet op een mensenleven, volgens geschiedkundigen heeft hij massaal burgers gedood. Ooit zou hij zelfs gevangenen als menselijk schild hebben ingezet.

Wikimedia Commons

6. Tomas de Torquemada

*Regering: 1483-1498

Het hoeven niet altijd keizers of koningen te zijn, want Tomas de Torquemada was Groot Inquisiteur tijdens de Spaanse Inquisitie. Hij organiseerde rechtszaken in verschillende steden en stelde 28 artikels op als richtlijn voor andere inquisiteurs. Hij stond ook toe dat mensen mochten worden gemarteld om bekentenissen los te weken. De man zou ook koning Ferdinand en koningin Isabella overtuigd hebben om Spaanse joden te laten kiezen tussen verbanning of gedoopt worden. Daardoor hebben veel joden het land verlaten. Geschiedkundigen schatten dat de Torquemada zo’n 2.000 mensen op de brandstapel heeft gezet.

Wikimedia Commons

7. Timur Lenk

*Regering: 1370-1405

Een naam die misschien niet bekend in de oren klinkt, maar wel in dit rijtje thuishoort. Timur leidde militaire campagnes in een groot deel van West-Azië, waaronder het hedendaagse Iran, Irak, Turkije en Syrië. Hij wist een nieuw rijk op te richten op de fundamenten van het ineengestorte Mongoolse Rijk. Hij verloor geen enkele veldslag, maar slaagde er zelden in een stabiele regering op te richten, waardoor hij gebieden vaak opnieuw moest veroveren na een opstand. In het huidige Afghanistan gaf hij het bevel om een muur met levende mannen te bouwen, die met bakstenen en mortel aan elkaar werden bevestigd. En een andere keer liet hij 70.000 hoofden opbouwen tot minaretten.

Getty Images

8. Vlad III (aka Vlad the Impaler, aka Dracula)

*Regering: 1448; 1456-1462; 1476

We kennen Vlad III onbewust allemaal, want hij zou mogelijk de inspiratiebron voor Dracula geweest zijn. Toen hij eindelijk de macht in Wallachije, een historische regio in het hedendaagse Roemenië, in handen kreeg, was er veel onrust door oorlogen tussen landheren. Vlad zou zijn rivalen toen hebben uitgenodigd voor een banket, waar hij ze één voor één neerstak en spietste. Dat laatste was zijn favoriete martelmethode. Of de verhalen over hem allemaal kloppen weten we niet, maar hij probeerde in elk geval stabiliteit naar Wallachije te brengen door extreem wrede tactieken toe te passen. Hij verloor overigens drie keer de macht tijdens zijn leven en kwam in die periode onder meer in Transsylvanië terecht, wat zeker weer een belletje doet rinkelen.

Wikimedia Commons

9. Tsaar Ivan IV

*Regering: 1533-1584

We kennen hem onder bijnaam Ivan de Verschrikkelijke, al is dat eigenlijk een misverstand. Ze noemden hem namelijk Ivan Grozny, wat Ivan de Formidabele betekent, maar dus verkeerd is vertaald. Toen hij aan de macht kwam beperkte hij meteen de macht van andere aristocraten. Na de dood van zijn eerste vrouw begon hij pas echt aan zijn terreurbewind. Hij moordde de belangrijkste adelfamilies uit, sloeg zijn zwangere schoondochter en vermoordde zijn zoon in een driftbui. Of hoe de vertaling van z’n bijnaam misschien toch nog niet zo verkeerd was.

Getty Images

10. Queen Mary I

*Regering: 1553-1558

Haar bijnaam was dan weer Bloody Mary, en die is niet verkeerd vertaald. Ze was het enige kind die de bekende koning Hendrik VIII van Engeland met Catherine van Aragon had. Wie ooit de serie The Tudors zag weet dus waar we precies zitten in de geschiedenis. Toen ze in 1553 koningin werd, voerde ze meteen het katholicisme weer in. Ze trouwde ook met de katholieke Filips II van Spanje. Tijdens haar regeerperiode gooide ze honderden Protestanten op de brandstapel, vandaar dus haar bijnaam die ons vandaag ook een bekende cocktail heeft opgeleverd. Toen ze in 1558 stierf werd ze opgevolgd door haar halfzus, de beroemde Elizabeth I.

Getty Images

11. Countess Elizabeth Bathory de Ecsed

*Regering: 1590-1610

Ook deze vrouw kreeg een bloederige bijnaam: ‘Blood Countess’. Als gravin lokte ze jonge boerendochters naar haar kasteel, waar ze hen jobs als meid beloofde. Maar daar folterde ze hen tot ze stierven. Ze zou volgens de geruchten zo’n 600 meisjes hebben vermoord, al zou de echte hoeveelheid veel lager kunnen liggen. Enkele populaire foltermethoden: ze stak naalden onder de nagels van de meisjes, ze bedekte haar slachtoffers met honing om er vervolgens bijen op los te laten, ze beet grote stukken vlees af, en ze nam vervolgens een bad in het bloed van de maagden om jong en mooi te blijven.

Wikimedia Commons

12. Maximilien Robespierre

*Regering: 1789-1794

En zo maken we een sprong naar de Franse Revolutie, waarin Robespierre een dominante figuur was. In een periode van veel geweld liet hij tegenstanders van de Revolutie met een guillotine onthoofden. Maar nadien zou Robespierre corrupt geworden zijn door macht en hij werd zelf geëxecuteerd met de guillotine.

Getty Images

13. Koning Leopold II van België

*Regering: 1865-1909

Daar is hij dan, want tussen al deze tirannen staat ook gewoon een Belgische koning. Leopold II haalde zijn slechte naam natuurlijk vooral uit de toenmalige kolonie Congo. Hij vergaarde er een gigantisch fortuin door de Congolezen tot slavernij te dwingen voor ivoor en rubber, zo schrijft Business Insider. Miljoenen kwamen in de hongersnood terecht, het geboortecijfer stortte in doordat mannen en vrouwen werden gescheiden, en tienduizenden zijn bij opstanden doodgeschoten. Volgens demografen is de populatie tussen 1880 en 1920 gehalveerd. Later zouden de Fransen, de Duitsers en de Portugezen hetzelfde doen.

Wikimedia Commons

14. Mehmet Talat Pasa

*Regering: 1913-1918

Deze man zou volgens historici de leidende figuur van de Armeense genocide geweest zijn. Als minister van Binnenlandse Zaken was hij verantwoordelijk voor de deportatie en de dood van zo’n 600.000 Armeniërs. Uiteindelijk werd hij in 1921 zelf vermoord in Berlijn. Later zou Adolf Hitler z’n lichaam naar Istanboel sturen in de hoop Turkije op die manier te overhalen om hem te vervoegen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wikimedia Commons

15. Vladimir Lenin

*Regering: 1917-1924

Lenin had de leiding tijdens de Oktoberrevolutie tegen de tijdelijke regering die de laatste tsaar had afgezet. Er volgden drie jaren van burgeroorlog, waarna de Bolsjewieken de macht grepen. “Tijdens deze periode van revolutie, oorlog en hongersnood had Lenin geen aandacht voor het lijden van zijn landgenoten en sloeg hij iedere vorm van tegenstand meedogenloos neer”, verklaarde de BBC in een reportage.

Getty Images

16. Benito Mussolini

*Regering: 1922-1943

Nadat Benito Mussolini aan z’n legerdienst ontsnapte, richtte hij de Italiaanse Fascistische Partij op. Veel teleurgestelde oorlogsveteranen steunden die partij. Mussolini begon de democratische overheidsinstanties geleidelijk aan te desintegreren en in 1925 werd hij ‘Il Duce’, ofwel de leider van Italië. Hij overleefde verschillende moordaanslagen en zei ooit: “Als ik vooruitgang boek, volg mij. Als ik mij terugtrek, vermoord mij. Als ik sterf, neem dan wraak.” In 1936 ging Mussolini een verbond met Adolf Hitler aan en introduceerde hij een antisemitisch beleid in Italië. Toen hij in 1945 al was afgezet probeerde Mussolini nog te vluchten voor de geallieerden, maar hij werd neergeschoten door anti-Fascisten die hem ondersteboven hingen op een Milanees plein.

Getty Images

17. Joseph Stalin

*Regering: 1922-1953

Stalin drukte in de jaren 30 een snelle industrialisatie door, maar dat viel samen met een grote hongersnood en de gevangenschap van miljoenen mensen in de Goelag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de zoon van Stalin door de Duitsers gevangen genomen. Ze stelden voor om hem te ruilen voor een veldmaarschalk, maar Stalin was meedogenloos voor zijn eigen bloed en zei dat hij nooit een belangrijke figuur als een veldmaarschalk zou ruilen voor een doodgewone soldaat. Wat er met z’n zoon gebeurd is, is niet met zekerheid geweten, maar waarschijnlijk is hij in een concentratiekamp gestorven.

Getty Images

18. Adolf Hitler

*Regering: 1933-1945

Voor iedereen de bekendste en meest wrede dictator, omdat het natuurlijk nog vers in het geheugen ligt. Adolf Hitler had tegen het einde van 1941 z’n Derde Rijk uitgebreid naar bijna ieder land in Europa, alsook een groot deel van Afrika. Hitler kantte zich tegen tal van bevolkingsgroepen en voerde een eliminatierace die miljoenen mensen het leven kostte. Joden, Slaven, zigeuners, homo’s, en politieke tegenstanders moesten er allemaal aan geloven. Meestal leerden ze hun lot kennen in concentratiekampen waar ze werkten en folteringen ondergingen tot ze dood neervielen. In totaal zouden zo’n elf miljoen mensen door de nazi’s geëlimineerd zijn. Toen soldaten van de Sovjet-Unie op het punt stonden om Berlijn in te nemen, pleegde Hilter samen met zijn vrouw zelfmoord in een bunker.

Getty Images

19. Khorloogiin Choibalsan

*Regering: 1939-1952

Terug naar Mongolië, waar Khorloogiin Choibalsan na verschillende ontmoetingen met Stalin het beleid van de Sovjet-Unie begon toe te passen. Hij ontwikkelde zo een dictatuur en onderdrukte de oppositie met geweld. Tienduizenden mensen zijn hierdoor om het leven gekomen. In de jaren 30 zou hij ook verantwoordelijk geweest zijn voor de arrestatie en de dood van belangrijke mensen binnen zijn partij, de regering en verschillende sociale organisaties, alsook legerofficieren, intellectuelen en andere trouwe werkkrachten.

Wikimedia Commons

20. Francisco Franco

*Regering: 1938-1975

Met de hulp van Nazi-Duitsland en het fascistische Italië slaagde generaal Franco erin om de Tweede Spaanse Republiek omver te werpen. Onder zijn regime vluchtten veel Republikeinse aanhangers naar het buitenland en wie bleef moest voor een rechtbank verschijnen. Het Katholicisme was de officiële, en eigenlijk enige toegelaten godsdienst. Het Catalaans en het Baskisch waren als talen buitenshuis verboden. En om dat te controleren was er een stevig netwerk van geheime politie. Naarmate Franco ouder werd, begon de controle toleranter en losser te worden.

Getty Images

21. Mao Zedong

*Regering: 1949-1976

De Communistische leider Mao Zedong richtte de Volksrepubliek China op. De industrie kwam onder controle van de staat te staan en alle vormen van oppositie werden onmiddellijk neergeslagen. Hij heeft voor- en tegenstanders. Zijn aanhangers vinden dat hij China gemoderniseerd en verenigd heeft. Zijn tegenstanders wijzen erop dat zijn politiek tot de dood van 40 miljoen mensen heeft geleid, door hongersnood, arbeid en executies. Soms wordt hij vergeleken met de eerste man in dit lijstje, ook al leefde die ruim 2.000 jaar eerder.

Getty Images

22. Pol Pot

*Regering: 1975-1979

In Cambodja heeft Pol Pot met zijn communistische Rode Khmer een utopische wereld proberen creëren waarbij mensen naar het platteland werden gestuurd om boer te worden. Anderen kwamen in speciale centra terecht waar ze gefolterd en vermoord werden. Artsen, leerkrachten en mensen met andere voorname beroepen moesten onder dwang in de velden gaan werken. Iedereen die een intellectueel bleek te zijn werd vermoord. “Vaak werden mensen veroordeeld omdat ze een bril droegen of omdat ze een andere taal kenden”, klinkt het in een BBC-reportage. Bijna twee miljoen Cambodjanen stierven tijdens zijn al bij al kortstondige beleid, en dat op een bevolking van ongeveer zeven miljoen.

Getty Images

23. Idi Amin

*Regering: 1971-1979

Als generaal wist Idi Amin de regering van Oeganda omver te werpen en zichzelf tot president uit te roepen. Acht jaar lang was zijn bewind meedogenloos, en daarbij kwamen 300.000 burgers om het leven. Alle inwoners van Aziatische origine – vooral Indiërs en Pakistanen – werden verdreven. Hij besteedde enorme bedragen aan het leger en zorgde er zo voor dat de economie instortte.

Getty Images

24. Augusto Pinochet

*Regering: 1973-1990

Pinochet nam in 1973 de fakkel over van de Allende-beweging in Chili, met hulp uit Amerikaanse hoek. Tal van mensen verdwenen tijdens zijn regime en 35.000 werden gefolterd. Pinochet overleed voor hij voor zijn daden terecht kon staan. Hij voerde een vrijemarktbeleid dat tot een lagere inflatie leidde en zelfs een economisch groei in de jaren 70. Tot de late jaren 90 was Chili één van de best presterende economieën van Zuid-Amerika.

Getty Images
(Bron: Business Insider)

Gesponsorde artikelen