Documentaire over leven en nalatenschap Stan Lee vanaf nu te zien op Disney+

Eind vorig jaar maakte Marvel Studios bekend dat er een documentaire over Stan Lee zou komen. Die dag is er nu eindelijk, want vanaf vandaag is Stan Lee te bekijken op Disney+. Lee is verantwoordelijk voor zowat alle verhalen binnen het Marvel Universe en overleed in 2018 op 96-jarige leeftijd.

Wie Marvel zegt, die zegt Stan Lee. De schrijver begon op 17-jarige leeftijd met het schrijven van stripboeken en groeide later uit tot een van de bekendste stripauteurs ter wereld. Zo bedacht hij onder andere Spider-Man, de X-Men, The Hulk en de Fantastic Four. Die superhelden zijn vandaag niet meer weg te denken.

Om zijn nalatenschap te vieren, maakte Disney+ nu een documentaire over het leven van de tekenaar en bedenker.

Stan Lee

In de jaren ’40 startte Lee met zijn eerste stripverhaal rond Captain America en uiteindelijk zou hij voor meer dan 70 jaar meewerken aan de verhalen van het Marvel Universe. Die verhalen werden ook verfilmd, denk aan de Spider-Man-films met Tobey Maguire en Fantastic Four uit 2005. Maar in 2008 begon het Marvel Cinematic Universe (MCU) er pas echt aan met Iron Man.

Het MCU telt ondertussen al meer dan 30 projecten en die zijn allemaal grotendeels of gedeeltelijk gebaseerd op de wereld die Stan Lee heeft gecreëerd. Het is ook daarom dat Stan Lee in zo goed als elke Marvelfilm een kleine bijrol had. De laatste keer dat hij te zien was, was in Avengers: Endgame uit 2019.

Documentaire

In Stan Lee, dat ongeveer anderhalf uur duurt, zien we de volledige levensloop van het creatieve brein. Dat gaat van zijn eerste idee, tot zijn eerste sketch en zijn eerste echte stripboek. In de documentaire is ook de echte stem van Stan Lee gebruikt en zien we sommige herinneringen in de vorm van stop-motion.

Oude interviews spelen een andere belangrijke rol in de film over Lee. Die worden op het einde ingewisseld door beelden van Stan Lee op de set van verschillende Marvelfilms. Daar kreeg hij vaak het gezelschap van enkele acteurs en Marvelbaas Kevin Feige.

Bekijk de trailer van Stan Lee hier:

Meer
Lees meer...