Left Right
scrollTop top

De drama’s rond YouTuber Gabbie Hanna uitgelegd: Problematische content op Vine


Gabbie Hanna problematiche content
© YouTube The Gabbie Show

Op dit moment is Gabbie Hanna bezig met een reeks op YouTube waarin ze “al haar drama’s” uit de afgelopen jaren bespreekt en haar kant van de feiten geeft. Daarbij hoopte ze dat haar naam gezuiverd zou worden, maar dat lijkt nu absoluut niet het geval te zijn. Integendeel, bij veel van de drama’s maken haar nieuwe video’s alles alleen maar erger.

De reeks video’s van Gabbie Hanna kreeg als titel STORYTIME: Confessions of a WashedUp YouTube HasBeen en heeft als doel de zaken af te sluiten. Maar het heeft het averechtse effect aangezien Gabbie oude wonden opnieuw open trekt en daarmee ook een hele hoop nieuwe mensen bewust maakt van het drama. Het eerste drama op de lijst was dat met de YouTuber RiceGum. De respons daarop was positief, waardoor mensen hoopten dat Gabbie echt een nieuwe richting in kon slaan. Maar dat bleek niet het geval te zijn, want de tweede aflevering over Bianca Devins leverde haar bakken kritiek op. In de derde video gaat Gabbie dieper in op de oude content die ze maakte, die eigenlijk problematisch was.

De feiten

Gabbie Hanna startte haar carrière op Vine, de voorloper van TikTok. Daar maakte ze vanaf 2013 tot 2016 korte video’s. De video’s waren grappig bedoeld, maar sommige waren racistisch getint en werden daardoor niet door iedereen gezien als grappig.

Door recentere drama’s waarin Gabbie verzeild raakte, kwamen ook de oudere video’s van Vine opnieuw bovendrijven. Daarom wilde Gabbie er in haar nieuwe reeks ook een aflevering aan wijden.

De nieuwe video

Gabbie begint aflevering 3 van haar reeks met de uitleg dat ze naar de Grammy’s keek en zag dat Blue Ivy, de dochter van Beyoncé er in de prijzen viel. Die prijs kregen Beyoncé en haar dochter voor het nummer Brown Skinned Girl. Dit zette Gabbie aan het denken. Want waarom moeten zwarte vrouwen songs maken waarin ze zeggen dat ze trots zijn op hun huidskleur?

In de video legt ze uit hoe ze in haar Vine-periode probeerde om bij de rest van de mensen op Vine te horen. Daarbij maakte ze dus “dezelfde moppen die iedereen maakte”. Zonder dat ze die in vraag stelde. Nu begrijpt ze dat dat fout was en een gevolg van white privilege. Zij zag geen graten in de video’s en daarom deelde ze deze. Voor haar, als blanke vrouw (Gabbie heeft Midden-Oosterse roots, maar omschrijft zichzelf als “white passing“), waren de video’s niet kwetsend en ze keek niet verder. Nu begrijpt ze dat en geeft ze ook aan dat ze wil helpen om zaken als racisme en ongelijkheid aan te kaarten.

Gemengde reacties

Bij deze video is het enkel aan de leden van de zwarte gemeenschap om de verontschuldigingen van Gabbie al dan niet te aanvaarden. Daarbij zijn er enkelen die het een goede verontschuldiging vinden en het standpunt van Gabbie begrijpen. Anderen vinden dan weer dat “anderen maakten dezelfde moppen” geen geldig excuus is. Ook gezien het verleden van Gabbie zien ze de verontschuldigingen niet als oprecht en vooral als een manier om zichzelf als een beter persoon voor te stellen.

Daarnaast komt er ook kritiek op het feit dat dit (voorlopig) de kortste video uit de reeks is. Nochtans gaat dit over belangrijke zaken als racisme en niet over triviale ruzies tussen verschillende YouTubers, die in haar video’s heel wat meer aandacht krijgen.

YouTube reacties Gabbie Hanna
YouTube
YouTube reacties Gabbie Hanna
YouTube

Een overzicht van alle afleveringen van de reeks van Gabbie Hanna, vind je hier.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…