Drie diersoorten uitgestorven in India: oorzaak ligt bij ontbossing en verwoestijning

Pixabay

In India zijn drie diersoorten de jongste tijd uitgestorven: de rozekopeend, de Indische trap en het Aziatisch jachtluipaard. De boosdoener is de verwoestijning en India is lang niet het enige land dat de gevolgen van dit probleem zal voelen.

Het droeve nieuws werd bekend gemaakt op de VN-conventie tegen desertificatie (United Nations Convention to Combat Desertification, UNCCD). De conferentie ging door in de Indische stad Noida.

“Veel diersoorten met minder dan 150”

Kailash Chandra van het Indiase Ministerie van Milieu, Bos en Klimaatverandering zegt aan de nieuwsdienst Asian News International dat er de afgelopen honderd jaar veel veranderd is in het land: “De ontbossing en verwoestijning hebben een grote impact gehad.”

“Deze drie diersoorten zijn zeker al uitgestorven in India. Er zijn er nog veel meer die op uitsterven staan. Veel van die diersoorten zijn met minder dan 150.”

Niet enkel probleem in India

Chandra wijdt de verwoestijning aan verschillende factoren, waaronder insecticiden, pesticiden, landbouw, industrie, de chemische sector en illegale activiteiten. Chandra stelt dat “alles” gereguleerd moet worden “om dit proces te kunnen omkeren”.

Steeds meer vruchtbare grond in India verandert in woestijn. Dat heeft ook rampzalige gevolgen buiten India zelf. Zo raakt de bodem overal ter wereld langzamerhand verdord.

Gesponsorde artikelen