EBU opent onafhankelijk onderzoek naar organisatie Eurovisiesongfestival

Er wordt een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Eurovisiesongfestival. Het gaat om een onafhankelijk onderzoek dat besteld is door de EBU zelf. Het onderzoek komt er naar aanleiding van de vele onregelmatigheden en incidenten tijdens de meest recente editie.

De controversiële deelname van Israël, de vele klachten over een onveilige sfeer, de omstreden regels rond vlaggen, de diskwalificatie van Joost Klein, de censuur van Portugal … Het meest recente Eurovisiesongfestival draaide – nog meer dan anders – over veel meer dan muziek alleen. Het was zelfs zo erg dat de Zwitserse winnaar Nemo na hun overwinning zei dat er iets moest veranderen.

Onafhankelijk onderzoek

En die verandering komt er nu mogelijk echt. De EBU lijkt alleszins te beseffen dat er mogelijk enkele dingen fout zijn gelopen. “Om het Eurovisiesongfestival verder te verbeteren, hebben we een onafhankelijke expert gevraagd om naar ESC 2024 in Malmö te kijken”, laat de EBU weten in een reactie aan de Nederlandse krant AD. Eerder bevestigde Bambie Thug van Ierland ook al dat er zo’n onderzoek lopende was.

Daarmee lijkt de EBU toch toe geven aan de vele kritiek die na de meest recente editie overal te horen waren. Die kritiek kwam vaak van deelnemers of nationale organisaties. Zo bleek achteraf dat meerdere landen vlak voor de finale hadden overwogen om zich terug te trekken. Aanvankelijk stak de EBU de schuld voor alle incidenten op de landen zelf, maar nu lijken ze toch ook de hand in eigen boezem te steken.

Meer
Lees meer...