Eurovisiesongfestival: Nederland deed meerdere meldingen over onveilige sfeer

De Nederlandse delegatie van het Eurovisiesongfestival heeft vorige week twee keer een melding gedaan bij de organisatie over onveilige sfeer op het evenement. Eén van die meldingen gebeurde voor het incident tussen Joost Klein en de cameravrouw.

Het laatste woord over het afgelopen Eurovisiesongfestival is duidelijk nog niet gezegd. Zo zit bij velen de uitsluiting van Joost Klein na een incident met een cameravrouw nog steeds hoog.

In Nederlandse media is nu het nieuws uitgelekt dat de Nederlandse omroep AVROTROS tijdens de wedstrijd tot twee keer toe bij de organisatie heeft geklaagd over een onveilige sfeer. Die klacht zou gekomen zijn vanuit de delegatie, het team rond Joost Klein.

Onveilige sfeer

AD meldt dat er eerst, nog voor het incident rond Joost Klein, een mondelinge melding bij de EBU. Die zou gegaan hebben onder de onveilige sfeer achter de schermen. Daarna volgde vrijdag nog een tweede, deze keer schriftelijke, melding. Op die tweede melding zou geen reactie zijn gekomen.

“De twee meldingen staan los van het incident”, zegt de woordvoerder van AVROTROS. Waarover de klachten precies gingen, wil de omroep niet zeggen. “Inhoudelijk willen we het verder niet toelichten”, klinkt het.

Andere landen

Nederland is niet het enige land dat na afloop van het Eurovisiesongfestival melding maakt van een onveilige sfeer achter de schermen. De Ierse Bambie Thug liet zich na de finale al heel kritisch uit. Ook onder andere Noorwegen, Zwitserland en Litouwen kwamen met eenzelfde boodschap naar buiten.

Al deze meldingen komen er na een heel bewogen editie van het Eurovisiesongfestival. Daarbij was onder andere de deelname van Israël zeer omstreden. Ook het feit dat de EBU besloot om het boegeroep uit de zaal tijdens het optreden van Israël weg te filteren, stuit op veel kritiek. “Wij vinden dat je bij een optreden van een muzikant altijd moet laten horen wat het met het publiek doet”, zei de AVROTROS daarover.

Meer
Lees meer...