Ecolo-jongeren fotoshoppen Theo Francken als nazi en hij is er niet mee gediend: “Ik laat me niet criminaliseren.”

Ecolo-jongeren fotoshoppen Theo Francken als nazi en hij is er niet mee gediend: “Ik laat me niet criminaliseren.”

De jeugdafdeling van Ecolo zwierde een campagnebeeld online waarin staatssecretaris Theo Francken (N-VA) wordt getoond als nazi-soldaat. Francken is uiteraard verontwaardigd en laat op Facebook weten dat hij zich niet laat criminaliseren. Hij eist excuses van de partij. 

Ecolo-jongeren publiceerden op Twitter een pamflet met een boodschap: “Het geluid van laarzen is niet veraf. Hoe ver gaat de federale regering nog?” Alsof dat nog niet genoeg was, besloten ze ook nog eens om Francken te fotoshoppen op het lichaam van een nazi-soldaat.

De staatssecretaris van Asiel en Migratie heeft enkele dagen geleden een delegatie van Soedan ontvangen om Soedanese vluchtelingen in het Maximilaanpark in Brussel te identificeren. Hij kreeg hier veel commentaar op, waaronder nu ook een pijnlijke steek van de jeugdafdeling van Ecolo. Ecolo J wil met het pamflet het beleid van Francken aanvallen.

Niet mee gediend

Ze vinden Francken verantwoordelijk voor ‘geplande invallen bij mannen, vrouwen en kinderen’, ‘de samenwerking met een president die beschuldigd wordt van een genocide’ en ‘misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden’.

Francken is niet gediend met de afbeelding en vuurt zijn eigen reactie af op Facebook. De populaire politicus laat ook van zich horen op Twitter.

Francken heeft zelf het pamflet geretweet op Twitter en richtte zich daarbij tot Ecolo, de moederpartij van de jongerenafdeling en de Nederlandstalige zusterpartij Groen. De twee zetelen samen in één fractie in de Kamer.

“De Ecolo/Groen Kamerfractie plaatst zich hiermee buiten het politieke debat. Ik laat me niet criminaliseren. Ik eis excuses.” In een andere tweet vraagt Francken aan Ecolo en Groen: “Steunt u dit? Vindt u dit nog normaal?”

Wouter De Vriendt (Groen) reageert hierop: “Neen, we distantiëren ons hiervan. Er zit genoeg fout aan uw beleid zonder te moeten vervallen in dit soort karikatuur.” Groen heeft de reactie geretweet.

Ecolo-jongeren wilde ook het pamflet publiceren op Facebook, maar de foto werd gecensureerd. “Mocht Facebook even snel zijn bij racistische en homofobe publicaties die het web op dagelijkse basis overspoelen, zouden we niets ergers doen”, klinkt het op de Facebookpagina van de jeugdafdeling van Ecolo.

Gesponsorde artikelen