Left Right
scrollTop top

Een iPhone-lader kost stukken van mensen, maar is zo’n goedkope van de HEMA bijvoorbeeld even goed voor je smartphone?


Een iPhone-lader kost stukken van mensen, maar is zo’n goedkope van de HEMA bijvoorbeeld even goed voor je smartphone?

De oplader van je smartphone moet je door de jaren heen al eens vervangen. Een officiële oplader kost je vaak handen vol geld terwijl er veel goedkope alternatieven op de markt zijn. Maar zijn alternatieven even goed voor je telefoon als een officiële lader?

Je herkent het vast wel: je hebt lang gespaard voor die dure iPhone en na een tijd is je oplader aan vernieuwing toe. Een nieuwe oplader van Apple kost je 35 euro, maar in pakweg HEMA hebben ze een zelfde kabeltje voor maar 5,5 euro (en die zien er zelfs leuker uit). Voor de prijs van een iPhone-lader kan je zeven HEMA-laders kopen. Maar is zo’n goedkoop alternatief even gezond voor je telefoon?

“Economie moet draaien”

Wij belden naar Quick Solutions in Gent en zij zijn formeel: “de economie moet draaien en dus scheelt er aan al die laders wel iets. Ze zorgen ervoor dat je moederbord niet het juiste aantal volt binnenkrijgt en je na zoveel tijd je batterij dus niet meer kan opladen.”

Er doen soms geruchten de ronde dat toestellen van Apple het ‘doorhebben’ als er geen officiële lader op hen wordt aangesloten en dat de toestellen dan een foutmelding geven, maar dat is zeker niet altijd zo, aldus Quick Solutions.

Apple / HEMA

Geen probleem

Bij Vandenborre zijn ze optimistischer. Productspecialist van telefonie Jeroen zegt dat alle kabels die zij verkopen conform de officiële normen zijn. Zowel de gekende merken als hun huismerk Temium.

Hij zegt ook dat het niet minder veilig is om kabels van een huismerk te kopen. De kwaliteit kan wel verschillen en dat hangt af van de componenten waarmee de kabel is gebouwd. Maar als ze voldoen aan de officiële normen, dan is er geen gevaar voor opwarming en dergelijke.

Hoe snel je gsm opnieuw oplaadt, hangt wel af van je lader. Zo geldt bijvoorbeeld dat hoe langer je kabel is, hoe meer stroomverlies je zal hebben.

Besluit?

Een eenduidig antwoord is er niet, maar je mag er wel zeker van zijn dat als je goedkopere kabels in een Belgische winkel koopt, die zeker niet slecht voor je smartphone zullen zijn. Bij gsm-laders die bijvoorbeeld uit China komen en aan dumpprijzen worden verkocht, heb je geen garantie op een veilige en goed werkende kabel.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update