Elliot Page vertelt meer over beslissing om zijn personage uit ‘The Umbrella Academy’ transitie te laten maken

Sinds kort kan je op Netflix kijken naar het derde seizoen van The Umbrella Academy. Daarin is te zien hoe het personage van Elliot Page de transitie maakt naar man. In een interview met The Hollywood Reporter vertellen Elliot Page, showrunner Steve Blackman en schrijver (en transman) Thomas Page McBee meer over de beslissing en hoe die tot stand kwam.

Elliot Page liet enkele jaren geleden weten dat hij transman is. Netflix liet daarbij al snel weten dat Page niet vervangen zou worden in The Umbrella Academy. Maar in het derde seizoen van de reeks is wel te zien hoe Number Seven net zoals Page de transitie maakt naar man. The Hollywood Reporter sprak met Elliot Page, showrunner Steve Blackman en schrijver Thomas Page McBee over de transitie van het personage Viktor en het proces om dit in het verhaal te verwerken.

Paniek

In het interview vertelt showrunner Steve Blackman dat het nieuws van Elliot Page aanvankelijk als een shock kwam. “Toen Elliot me belde en vertelde over zijn transitie, panikeerde ik. De scripts waren op dat moment klaar. En hoewel Elliot benadrukte dat hij niet verwachtte dat ik de transitie zou verwerken in het verhaal, kwam het nieuws toch als een shock. In de eerste plaats was dat omdat er nog nooit iemand me verteld had dat hij of zij trans is. En in de tweede plaats omdat ik op dat moment nog niet veel wist over de transgendergemeenschap.”

Elliot en Nick Adams van de LGTBQ+-organisatie GLAAD brachten Blackman dan in contact met schrijver Thomas McBee, die zelf 11 jaar geleden de transitie naar man maakte. “Hij werd mijn gids om alles te begrijpen. Het moest een authentiek verhaal worden en we moesten het juist doen. En samen zijn we er geraakt. Sommige mensen vroegen me al of ik gedwongen werd om de transitie van Viktor in het verhaal te verwerken, maar dat is niet waar. Niemand heeft me ergens toe gedwongen. Ik ben blij dat we het op deze manier gedaan hebben, maar er was geen druk vanuit de studio, de zender of Elliot.”

Sissy

In het derde seizoen van The Umbrella Academy is te zien dat de fundamenten van de transitie van Viktor gelegd werden in een gesprek met Sissy uit het vorige seizoen. Dat was een idee van Elliot Page. “Ik belde Elliot om hem om inspiratie te vragen over het moment waarop Viktor zich bewust werd van het feit dat hij trans is”, legt Thomas Page McBee uit. “Elliot stelde dan voor dat de dynamiek met Sissy een manier was om zichzelf open te stellen en z’n authentieke zelf te tonen. Steve en ik dachten meteen dat dit een mooie manier was om Viktors verhaal te vertellen.”

Steve Blackman voegt hieraan toe dat de dialoog die ze een jaar eerder schreven eigenlijk perfect paste in het verhaal. “Zonder het te beseffen, legden we hier de basis voor het verhaal van Viktor.” Elliot deelt tot slot dat hij altijd al een sterke connectie voelde met Viktor. “Ik denk dat, als ik er nu op terugkijk, de verhaallijn altijd heel duidelijk is geweest, op zoveel manieren. Viktors ongemak en de muren die hij bouwde rond zichzelf. Ik denk dat hij zich zonder het te beseffen enorm in zichzelf had gekeerd. Door Sissy te ontmoeten, voelde hij zich meer zelfverzekerd en het was heel bijzonder voor mij om dat te spelen. Ik denk dat we, door veel gesprekken met Thomas, echt konden tonen hoe een transitie in z’n werk gaat.”

Realistisch

Elliot is vooral blij met de manier waarop de transitie in beeld werd gebracht. “Uiteraard is het ook emotioneel voor de broers en zussen. Ze zijn allemaal uniek en hebben een specifieke relatie met Viktor. Ik herkende veel situaties, zoals de ongemakkelijkheid van Luther. Ik ervaar deze dingen ook echt omdat ik zelf transgender ben en al deze ervaringen heb die ik nooit eerder had. Deze scènes waren heel herkenbaar en dat was geweldig. De transitie van Viktor is ook niet de belangrijkste focus van het personage, maar uiteraard komt het onderwerp wel ter sprake.”

McBee voegt hieraan toe dat hij veel respect heeft voor de manier waarop Page zijn persoonlijke verhaal gebruikte om een authentiek verhaal te creëren. “We dachten niet: ‘Oh, laten we zijn transitie verwerken in het verhaal’. Maar het is heel logisch dat Elliot in zijn invulling van het personage, deze link ook zou zien. En uiteraard voelde ik dat zelf ook. Soms evolueer je in wie je bent en soms evolueer je in wie je wordt en dat kan tijd vragen. Ik denk dat dat is wat er gebeurde met Viktor. Het is zeker wat er gebeurde met mij en ik wil niet zeggen dat het hetzelfde was voor Elliot, maar wat we creëerden is een authentiek verhaal.”

Steun op de set

De opnames van het derde seizoen van The Umbrella Academy vonden plaats kort nadat Elliot Page bekendmaakte dat hij trans is. Het was dus een hectische periode voor de acteur, maar hij voelde zich toch enorm thuis op de set. “Ik voelde zoveel steun van iedereen. We filmden vlak nadat ik bekendmaakte dat ik trans ben, in volledige isolatie. Het was zeker een overweldigende periode, maar ik had het geluk dat ik naar m’n werk kon gaan en daar omringd werd door mensen die me steunden.”

“Ik heb zoveel geluk dat ik met deze cast kan werken. Elk moment waarop ik m’n angsten uitsprak, werd er naar me geluisterd en werd er rekening mee gehouden. Uiteraard zou dat altijd het geval moeten zijn, maar we weten hoe hectisch het kan worden op een set. Het is zo bijzonder dat Steve (Blackman, red.) de beslissing maakte om dit te doen en z’n uiterste best deed om het op de juiste manier te doen. Ik ben daar zo dankbaar voor.”

Elliot vertelt ook over zijn favoriete moment van Viktor in het derde seizoen. “Op het einde van het trouwfeest, wanneer we weten dat de wereld gaat vergaan en we allemaal dansen in slowmotion. Ik vond dat een heel emotioneel moment om Viktor te zien, om hem te zien bewegen, met z’n ogen dicht en omringd door z’n broers en zussen. Dat is voor mij zo’n bijzonder moment.”

Bekijk hier de trailer van het derde seizoen van The Umbrella Academy:

Bekijk hier onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Meer
Lees meer...