Hoewel Elon Musk meer creators op X begint te betalen, neemt interesse in X Premium niet toe

X, het vroegere Twitter, deelt sinds een paar maanden een deel van zijn advertentie-inkomsten met populaire gebruikers. Dat geld is wel enkel weggelegd voor abonnees van X Premium, het vroegere Twitter Blue. Elon Musk hoopte op die manier meer mensen te overtuigen om te betalen voor X, maar dat blijkt voorlopig geen groot succes.

Wat ging eraan vooraf?

  • Sinds Elon Musk eind vorig jaar Twitter overnam, is er al heel wat veranderd op het sociale medium. Een van de grootste wijzigingen heeft betrekking op de zogenaamde blauwe vinkjes. Die waren vroeger weggelegd voor ‘legacy users’ en dienden om te verifiëren of iemand echt was wie hij beweerde te zijn zodat mensen zich niet konden voordien voor iemand bekends.
  • Al snel stelde Musk echter Twitter Blue voor. Voor amper 8 dollar per maand kon iedereen een blauw vinkje kopen. Al snel waren er problemen, onder andere door mensen die betaalden om zich als iemand anders voor te doen. Daardoor is Twitter Blue kort daarna tijdelijk opnieuw afgevoerd. Uiteindelijk keerde de dienst een goede maand later definitief terug.
  • Sinds eind maart is Twitter Blue ook beschikbaar in onder andere België. Bovendien zijn er bij de dienst heel wat nieuwe functies bijgekomen. Denk daarbij onder andere om het delen van langere video’s en tweets en de mogelijkheid om posts te editen. Een van de grootste voordelen voor betalende accounts is echter dat hun reply’s helemaal boven komen te staan, boven accounts zonder vinkje.

Users betalen?

  • Enkele maanden terug kwam er ineens verrassend nieuws toen heel wat gebruikers op Twitter of X deelden dat ze geld hadden ontvangen van de applicatie. Het ging hier om populaire accounts die betaald waren naargelang het aantal impressies die hun posts hadden.
  • Vorige week maakte Elon Musk bekend dat meer gebruikers daarvan zullen kunnen profiteren. Vroeger moest je namelijk de laatste 3 maanden minimum 15 miljoen impressies hebben gehad op al je posts samen. Sinds kost is het genoeg om cumulatief 5 miljoen impressies te hebben. Bovendien is het minimumbedrag dat zal uitbetaald worden verlaagd van 50 naar 10 dollar.

X Premium

  • Een andere voorwaarde om geld te verdienen met X is dat je ingeschreven bent voor X Premium, het vroegere Twitter Blue.
  • Door mensen te laten genieten van hun Ads Revenue Sharing-programma hoopte Elon Musk meer gebruikers te overtuigen om X Premium te nemen. Analist Travis Brown, via Mashable, ontdekte echter dat dat voorlopig nog niet het verhoopte effect heeft gecreëerd. Tussen 1 juli en 10 augustus zouden namelijk amper 94.000 nieuwe gebruikers zich hebben ingeschreven op X Premium, wat neerkomt op 16.000 netto per week. Voor het delen van advertentie-inkomsten lag het wekelijkse aantal nieuwe betalende gebruikers tussen de 7.000 en 15.000. De financiële incentive heeft dus maar voor een heel kleine boost gezorgd.
  • Volgens Brown zijn er op dit moment zo’n 827.615 gebruikers met X Premium, iets wat volgens de meeste experten veel minder is dan waarop Elon Musk en co hadden gehoopt.
Meer
Lees meer...