Elon Musk wil elektrische wagens op de baan, en smeekt autobouwers technologie van Tesla te kopiëren

Elon Musk, de excentrieke bedenker van internetbetaalsite PayPal, heeft weer van zich laten spreken met een opmerkelijk plan. Zo smeekt hij andere bedrijven om de technologie van zijn elektrische Tesla-wagens te kopiëren, hij gaat zelfs de patenten openstellen.

“Gisteren was er nog een muur met Tesla-patenten in de lobby van ons hoofdkwartier in Palo Alto. Dat is niet langer het geval. Ze werden weggehaald in het licht van de opensourcebeweging, voor de vooruitgang van de technologie voor elektrische wagens.” Zo begint de blogpost van Musk op de website van Tesla Motors, zijn relatief jonge bedrijf dat zich op elektrische, maar tegelijk ook sportieve wagens heeft gestort.

Musk legt uit dat hij Tesla heeft opgericht met het doel om elektrische wagens mainstream te maken. Om dat doel te bereiken diende het bedrijf – net zoals elke ontwikkelaar – patenten in om de eigen technologie te beschermen en zodat concurrenten niet alles blindweg zouden overnemen en Tesla uit de markt konden concurreren. “We couldn’t have been more wrong”, met een paar kleine uitzonderingen hebben de grote autobouwers de alternatieven voor de ontbrandingsmotor grotendeels genegeerd. En Musk vindt dat nog erger dan de technologie te kopiëren.

getty images

Echte concurrent is ontbrandingsmotor

“Aangezien er jaarlijks zo’n 100 miljoen nieuwe wagens gebouwd worden en er wereldwijd al zo’n 2 miljard auto’s rondrijden, is het voor Tesla gewoon onmogelijk om zelf voldoende wagens te produceren en zo de klimaatcrisis te bestrijden. Dat betekent ook dat de markt enorm is”, schrijft Musk. “Onze echte concurrent is niet het kleine aantal elektrische wagens dat wereldwijd geproduceerd wordt, maar wel de gigantische hoeveelheid wagens op benzine en diesel die uit de fabrieken stroomt.”

En uiteindelijk is het voor Musk dus ook een commerciële zet, aangezien ook Tesla alleen maar kan profiteren van het mainstream worden van elektrische wagens. Des te meer grote autobouwers met zulke mainstreammodellen komen, des te groter de vraag naar oplaadstations zal worden, en des te sneller de vraag naar Tesla-wagens zal toenemen.

Verfrissend

Musk – en in feite wij allemaal – hoopt dat er nog meer bedrijven zijn die de opensourcefilosofie zullen omarmen en verder denken dan het belang van het eigen bedrijf. Het is verfrissend om te zien dat de technologische vooruitgang op de eerste plaats wordt gezet, in plaats van bedrijven aan te klagen omdat – we zeggen zo maar iets – een smartphone met afgeronde hoeken wordt gemaakt.

Tesla
Meer
Lees meer...