EMA: “Overlijdens na coronavaccin van Pfizer niet gerelateerd aan toediening”

Er is geen verband tussen het vaccin van Pfizer/BioNTech en overlijdens die na de inenting geregistreerd zijn. Dat laat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) weten op basis van een analyse van de gegevens van enkele sterfgevallen na het toedienen van dat coronavaccin.

Eén maand geleden begon men in de Europese Unie met het gebruik van het eerste goedgekeurde coronavaccin, namelijk dat van Pfizer en BioNTech. Ook na die goedkeuring blijft het Europees Geneesmiddelenagentschap het middel monitoren. Daaruit blijkt nog steeds dat met middel veilig is. Dat heeft EMA laten weten.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap baseert zich voor die uitspraak op gegevens van alle EU-landen die het Pfizer-vaccin gebruiken. Na analyse blijken er geen nieuwe bijwerkingen te zijn opgedoken in vergelijking met degene die al bekend waren van tijdens de testfases. Het gaat hierbij vooral om allergische reacties.

Noorwegen

Het EMA onderzocht ook enkele verdachte overlijdens bij kwetsbare personen die juist het coronavaccin hadden gekregen. De meest opvallende case daarbij zijn 23 sterfgevallen in Noorwegen. Er zou echter geen enkel verband zijn tussen die overlijdens en het toegediende vaccin. Het EMA Safety Committee concludeert dan ook dat het Pfizer-vaccin zelfs voor kwetsbare ouderen veilig is.

Ook in de toekomst blijft het Europees Geneesmiddelenagentschap via een centrale EU-database eventuele bijwerkingen van alle goedgekeurde coronavaccins monitoren. Dat doet het ook voor de vaccins van Moderna en AstraZeneca, als dat goedgekeurd is.

Meer
Lees meer...