Eurovisiesongfestival maakt volgorde optredens in halve finale bekend: België als 16de op donderdag

Het Eurovisiesongfestival heeft vandaag de startvolgordes van de halve finales vrijgegeven. We wisten al dat België in de tweede helft van de tweede halve finale aan bod kwam en nu weten we ook exact wanneer dat is. Jérémie Makiese zal zijn nummer Miss You als zestiende (en op twee na laatste) brengen.

Wie tijdens de halve finale van het Eurovisiesongfestival enkel België aan het werk wil zien, zal pas laat moeten beginnen kijken. Jérémie Makiese komt namelijk pas net voor het einde van de show aan bod.

Plaatsverdeling

Eurovisie potten loting
EBU

De plaatsverdeling van het Eurovisiesongfestival gebeurt al enkele jaren op een bijzondere manier. In januari werden de landen al in een deel van een halve finale ingedeeld. Dat gebeurt op basis van zes potten waaruit de landen getrokken worden. Die zijn bepaald op basis van “historische stempatronen”. Zo is het geen verrassing dat alle Scandinavische landen bij elkaar zitten en dat er ook een Balkan- en Oost-Europa-pot zijn. België zit in een pot met Oostenrijk, Tsjechië, Ierland, Zwitserland en (uiteraard) Nederland. Doordat de potten op deze manier ingedeeld zijn, wordt de kans kleiner dat een groep landen die geneigd zijn op elkaar te stemmen bij elkaar terecht komen.

Het is daarna aan de organisatie om de uiteindelijke volgorde op te stellen. Dat gebeurt op een manier die “de meest interessante show” oplevert. Zo wordt geprobeerd om een afwisseling te maken tussen ballades en uptemponummers.

16de in tweede halve finale

We wisten al dat België in de tweede helft van de tweede halve finale zou optreden. En nu weten we dat Jérémie als zestiende van de achttien acts aan de beurt is. Hij komt daarbij net na Montenegro, dat op dit moment op de op drie na laatste plaats staat volgens de bookmakers. Jérémie wordt wel opgevolgd door Zweden, dat het heel goed doet bij de bookmakers en voorlopig op een derde plaats wordt geschat. België wordt voorlopig op de twaalfde plaats geschat.

Albanië zal de eerste halve finale openen en de tweede zal geopend worden door de bekende rockband The Rasmus die Finland vertegenwoordigt. De landen van de zogenaamde Big Five en de winnaar van het vorige jaar (in dit geval Big Five-land Italië) treden niet op in de halve finales, maar stemmen zoals altijd wel mee. In de eerste halve finale stemmen Italië en Frankrijk mee. In de tweede halve finale (die van België) gaat het om Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk hier de volledige volgorde:

Het Eurovisiesongfestival gaat door op 10, 12 en 14 mei in Turijn in Italië.

Meer
Lees meer...