Eurovisiesongfestival: Zweden wil finale fors inkorten

Zweden wil in 2024 de finale van het Eurovisiesongfestival grondig hervormen. De nationale omroep SVT zou namelijk de uitzending waarvan tot één uur korter willen maken. Dat blijkt uit gelekte documenten. Hoe ze de finale precies willen inkorten, is niet duidelijk.

Na de overwinning van Loreen op het Eurovisiesongfestival 2023 gaat de liedjeswedstrijd volgend jaar door in Zweden. Waar dat precies zal zijn, is voorlopig nog niet bekend. Geïnteresseerde gaststeden hadden tot maandagavond de tijd om hun aanvraag in te dienen. Later zal daaruit een winnaar gekozen worden. De Zweedse nieuwssite Aftonbladet wist alvast een document te bemachtigen van de zender SVT met daarop maar liefst 123 unieke eisen waaraan zo’n gaststad moet voldoen. Het gaat hierbij onder andere om een perscentrum voor 1.200 journalisten en taxi’s die speciaal voorzien zijn voor het Eurovisiesongfestival.

Van 4 uur naar 3 uur?

In dat document ontdekte de nieuwssite echter ook iets anders opvallend. SVT zou namelijk de finale van het Eurovisiesongfestival tot wel één uur willen inkorten. Daarmee zou de duur van ongeveer 4 uur naar zo’n 3 uur worden teruggebracht.

De laatste jaren is de finale van het Eurovisiesongfestival steeds langer geworden. Dat heeft deels te maken met het invoeren van de vlaggenparade aan het begin van de uitzending. Daarna duurt de puntentelling sinds enkele jaren ook opnieuw langer omdat de punten van de televoting en de vakjury nu apart worden uitgedeeld. Die twee zaken zijn trouwens allebei ingevoerd de laatste twee keren dat Zweden het Eurovisiesongfestival mocht organiseren. Dat uitgerekend zij nu de finale opnieuw korter willen maken, is dus best opvallend.

Meer
Lees meer...