Formule 1 wil na meer dan 30 jaar terugkeren naar Afrika met de Grote Prijs van Zuid-Afrika

De kans lijkt groter en groter dat de Formule 1 een van de komende jaren opnieuw zijn opwachting zal maken op het Afrikaanse continent. Een terugkeer van de Grote Parijs van Zuid-Afrika, die voor het laatst in 1993 is verreden, zou hoge prioriteit hebben voor de F1.

Sinds Liberty Media in 2017 eigenaar werd van het Formule 1-kampioenschap is het Amerikaanse bedrijf de racekalender geleidelijk aan ’t hervormen. Lucratieve races in het Midden-Oosten, in Qatar en Saoedi-Arabië, kwamen al snel op de kalender en ook een tweede Grand Prix in China staat op de planning. Daarnaast wordt met nieuwe wedstrijden in Miami en binnenkort ook Las Vegas de hernieuwde populariteit in de Verenigde Staten optimaal benut.

GP Kyalami

Toch denkt Liberty Media niet enkel aan financieel interessante circuits. Ook de historisch belangrijke Grand Prix in Imola en Zandvoort keerden terug op de kalender. Hetzelfde zou binnenkort het geval kunnen zijn met de GP in Kyalami.

Dat parcours ten noorden van Johannesburg in Zuid-Afrika stond in het verleden al 20 keer op de kalender van de Formule 1. De eerste keer was in 1967, waarna de wedstrijd bijna onafgebroken gehouden werd tot en met 1985. Kritiek op het Apartheidsregime zorgde ervoor de F1 daarna wegbleef van Kyalami, tot een kortstondige terugkeer in 1992 en 1993.

Renovatie sinds 2014

Daarna zorgden financiële problemen ervoor dat de Grote Prijs van Zuid-Afrika definitief van de kalender verdween. Het circuit van Kyalami verloederde al snel tot Toby Venter, CEO van Porsche Zuid-Afrika, de baan kocht in 2014 en begon met de renovatiewerken. Op dit moment voldoet het circuit aan de FIA Grade 2-standaard. Enkele kleine aanpassingen zouden voldoende zijn om de Grade 1-certificering te krijgen.

Vanaf dan staat niets een terugkeer naar de Formule 1 in de weg volgens de website The Race. F1-CEO Stefano Domenicali toonde zich de voorbije maanden alvast een voorstander van de GP op het Afrikaanse continent. “Naast Amerika en China, denk ik dat er binnenkort ook een potentieel is om in Afrika te racen. Er is daar veel belangstelling. Dat is zeker een ander gebied dat tot nu toe ontbreekt in de geografie van onze kalender”, zei hij vorige maand aan Sky Sports.

Lewis Hamilton

Ook zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton pleit al langer voor een race in Zuid-Afrika. Bij het recente nieuws over de GP in Las Vegas zei hij nog “wat ik echt wil zien gebeuren, is een GP in Zuid-Afrika, dat is de volgende die ik aangekondigd wil zien worden”. “We zijn vrijwel op elk ander continent, dus waarom niet? Uiteindelijk komen mijn voorouders daar vandaan, daarom is het voor mij persoonlijk belangrijk. Ik denk dat het belangrijk is dat de sport daar naartoe gaat, als ze op elk ander continent al aanwezig zijn”, zei Hamilton toen.

Meer
Lees meer...