Left Right
scrollTop top

Geen bacteriën op je verjaardagstaart? Laat deze traditie dan achterwege


Verjaardag taart bacteriën

Oh wat fijn, gezellig met je vrienden je verjaardag vieren en een oude traditie in leven houden: kaarsjes uitblazen. Een traditie om misschien toch achterwege te laten want een studie heeft uitgewezen dat kaarsjes uitblazen de bacteriën op een taart vergroot met zo’n 1.400 procent. En iedereen krijgt nadien een stukje geserveerd. Mmmh, lekker …

Volgens een studie, die in het Journal of Food Research gepubliceerd werd, zorg je voor veel bacteriën op de taart als je kaarsjes uitblaast. Voor het onderzoek heeft een groep voedingswetenschappers twee verjaardagstaarten gemaakt. De taarten bestonden beide uit kunststof, een echte topping met vanillesmaak en zeventien kaarsen.

Deelnemers moesten de kaarsen uitblazen van één taart, de andere bleef zo staan. Vooraleer ze mochten blazen, kregen ze een stuk pizza om te eten. Nadien hebben de wetenschappers onderzocht hoeveel bacteriën aanwezig waren op de taart. Het experiment werd driemaal herhaald.

Heel veel bacteriën

De onderzoekers hebben de twee taarten vergeleken. Gemiddeld waren er 1.400 procent meer bacteriën op de taart waarvan de kaarsen werden uitgeblazen. Het bereik van die bacteriën was 100 keer groter.

“Ik zal persoonlijk bewust zijn van de gezondheidsstatus van de persoon die de kaarsen uitblaast. Het is niet aangeraden om kaarsen uit te blazen als je ziek bent”, zegt Paul Dawson, de voornaamste onderzoeker, aan Business Insider.

Niet schadelijk

Toch is het belangrijk om te onthouden dat de meeste bacteriën onschadelijk zijn. Vaak zorgen bepaalde bacteriën er zelfs voor dat we beschermd zijn tegen schadelijke ziekten. Als het feestvarken al ziek is, kan hij of zij beter geen kaarsjes uitblazen. Verjaardagscupcakes zijn ook nog altijd een optie.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…