‘Harry Potter and the Cursed Child’-toneelacteur James Snyder ontslagen wegens grensoverschrijdend gedrag

James Snyder, de Broadway-acteur die de rol van Harry Potter speelde in het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child (of Harry Potter en het Vervloekte Kind), is recent ontslagen uit die productie. Dat gebeurde naar verluidt als gevolg van een klacht die vorig jaar werd ingediend door een van zijn medespeelsters.

De producenten van het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child maakten op zondagavond 23 januari 2022 bekend dat ze het contract van acteur James Snyder (She’s the Man) bij de productie hebben opgezegd. Dat werd besloten aan de hand van enkele beschuldigingen geuit door een vrouwelijke medespeelster van Snyder, in november vorig jaar, wat leidde tot een onafhankelijk onderzoek, aldus de producenten. Wat voor beschuldigingen dat precies waren, werd niet gespecificeerd.

Woord producenten

James Snyder, de ster van de Broadway-productie Harry Potter and the Cursed Child, is nu dus ontslagen uit de productie na de afronding van een onderzoek naar een klacht van castgenote Diane Davis over zijn gedrag. Davis vertolkt de rol van Harry’s vrouw, Ginny.

In een verklaring aan Entertainment Weekly, zeggen de producenten van het toneelstuk dat ze op 19 november voor het eerst een klacht hebben ontvangen van Diane Davis over het gedrag van medecastlid James Snyder. Onmiddellijk na ontvangst van deze klacht gaven de producenten de opdracht tot een onafhankelijk onderzoek door een derde partij. In afwachting van de afronding van dat onderzoek werd beslist om de acteur te schorsen.

“Na afloop van het onderzoek besloten de producenten dat de heer Snyder niet mocht terugkeren in de productie en beëindigden ze zijn contract”, klinkt het nog in de verklaring. “Ms. Davis heeft de persoonlijke beslissing genomen om verlof te nemen. Uit respect voor haar privacy – en om de integriteit van het onderzoek te bewaren – zullen we geen verder commentaar geven over deze zaak.”

Harry Potter and the Cursed Child

Harry Potter and the Cursed Child, dat in 2018 opende op Broadway, volgt de kinderen van Harry, Ginny, Ron, Hermione en Draco Malfoy terwijl ze hun eigen avonturen op Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry aangaan. Gebaseerd op een origineel verhaal van Harry Potter-auteur J.K. Rowling en medewerkers Jack Thorne en John Tiffany, begint het stuk 19 jaar na de gebeurtenissen van de laatste Harry Potter-roman, Harry Potter and the Deathly Hallows uit 2007.

De Broadway-productie won zes Tony Awards, waaronder een voor Beste Toneelstuk, en vestigde ook een record voor de hoogste all-time wekelijkse kaartverkoop van een toneelstuk. Snyder en Davis voegden zich in 2019 bij de cast, ter vervanging van de oorspronkelijke Broadway-sterren, Jamie Parker en Poppy Miller. In eerste instantie gepresenteerd als twee afzonderlijke voorstellingen, keerde het Harry Potter-toneelstuk terug naar Broadway na een onderbreking van 15 maanden als één gehele show. Het stuk heropende op Broadway op 16 november vorig jaar, slechts drie dagen voordat Davis haar klacht indiende.

“We zijn toegewijd aan het bevorderen van een veilige en inclusieve werkplek, en daarom hebben we een robuust werkplekbeleid en procedures voor iedereen die betrokken is bij Harry Potter and the Cursed Child“, concludeert de verklaring van de producenten. “Dit omvat een strikt verbod tegen intimidatie in welke vorm dan ook, evenals kanalen waarlangs elke werknemer gedrag kan melden dat volgens hen ongepast is. We zullen er alles aan blijven doen om ervoor te zorgen dat het extreem getalenteerde team dat deze productie tot leven brengt zich veilig, gesterkt en volledig gesteund voelt.”

Meer
Lees meer...