J.K. Rowlings naam praktisch onzichtbaar in nieuwe ‘Fantastic Beasts’ trailer na beschuldigingen transfobie

De naam van de wereldbekende schrijfster van de Harry Potter-boekenreeks, J.K. Rowling, is praktisch uitgewist in de nieuwe trailer voor Fantastic Beasts 3. Dit kwam mogelijk als gevolg van nu al een hele hoop transfobische tweets van de auteur, die geleid hebben tot een grote golf aan kritiek. Haar naam zou nu alleen in heel minuscule lettertjes in de slotshot van de clip verschijnen.

J.K. Rowling, die schrijver en producent is van alle drie Fantastic Beasts-films, verscheen wel heel prominent in de trailers van de eerste twee films Fantastic Beasts and Where to Find Them uit 2016 en Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald uit 2018.

Gevolgen

In die twee oudere trailers is de naam van de auteur heel groot te lezen in het begin, in promotionele zinnen zoals “J.K. Rowling nodigt u uit” en “Van schrijfster J.K. Rowling”. De nieuwe trailer voor Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore, die gisteren op 14 december is uitgebracht, bevat Rowlings naam echter in ontzettend kleine lettertjes helemaal op het einde, meldt The Independent. Dat is mogelijk het gevolg van het drama rond haar transfobe uitspraken op Twitter, waarin Rowling de afgelopen jaren verwikkeld is geraakt. Zo zal de auteur van de Harry Potter-boekenreeks ook niet aanwezig zijn bij de reünie van Harry Potter die op 1 januari 2022 verschijnt.

Afgelopen zomer deelde ze een post op Twitter waarin ze commentaar gaf op het gebruik van de term “mensen die menstrueren” in plaats van “vrouwen” in een artikel. Ze tweette toen: “Mensen die menstrueren. Ik weet zeker dat er vroeger een woord was voor die mensen. Kan iemand me helpen. Wumben? Wimpund? Woomud?”

Ze verklaarde online nog dat “het uitwissen van het concept seks velen het vermogen ontneemt om zinvol over hun leven te praten”, en bekritiseerde de opvatting dat “seks niet echt is”. Verder zei ze ook dat “transvrouwen doen alsof ze vrouw zijn, zodat ze vrouwen kunnen verkrachten in de vrouwen-wc’s”. Door zulke uitspraken, die ze heeft uitgeschreven in een verhaal van zeven pagina’s lang, werd de auteur ervan beschuldigd transfoob te zijn, wat ze heeft ontkend.

Fantastic Beasts

Haar commentaar zette Harry Potter-sterren zoals Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watson (Hermione Granger) en Rupert Grint (Ron Weasley) aan om online verklaringen af te leggen tegen Rowlings standpunt. Maar ook o.a. de fansites namen afstand van de auteur, vanwege haar onacceptabele, transfobe uitspraken.

Fantastic Beasts-ster Eddie Redmayne mengde zich ook in de controverse, door te zeggen: “Ik ben het niet eens met Jo’s opmerkingen. Transvrouwen zijn vrouwen, transmannen zijn mannen en non-binaire identiteiten zijn geldig.” Maar de acteur, die Newt Scamander speelt in de Fantastic Beasts-franchise, verdedigde Rowling ook tegen de “kwetsende woorden” die op haar werden afgevuurd over haar opmerkingen wat betreft transgenders.

Eerder deze maand werd Rowling opnieuw beschuldigd van transfobie, nadat ze de Schotse politie bekritiseerde voor de aankondiging dat ze verkrachtingen zullen gaan registreren op basis van de geslachtsidentiteit van de aanvaller. In een reactie op een artikel van The Times, tweette Rowling: “Oorlog is Vrede. Vrijheid is Slavernij. Onwetendheid is Kracht. Het individu met de penis die jou verkrachtte, is een vrouw.”

Noch Rowling, noch Warner Bros. hebben zich uitgesproken over de amper zichtbare naamvermelding in de nieuwe trailer van Fantastic Beasts 3.

Bekijk hier de trailer van Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore:

Fantastic Beasts 3 is vanaf woensdag 13 april 2022 te zien in de Belgische bioscopen.

Meer
Lees meer...