Het Lam Gods: al 80 jaar voer voor complottheorieën

Het verdwenen paneel van het Lam Gods ligt bij een vooraanstaande Gentse familie. Dat is althans wat historicus Paul De Ridder gisterenavond beweerde in het VRT-journaal. Al 80 jaar duiken er met de regelmaat van de klok complottheorieën op over het paneel, de ene al wat ingewikkelder en geloofwaardiger dan de andere. 

1. Het is verstopt in het Sint-Baafs

Dankzij schetsen en een wichelroede wist de Limburger Gust Vervloet het in de jaren 70 zeker: het verdwenen paneel zat achter een marmeren plaat in de Sint-Baafskathedraal, waar het in 1934 uit gestolen werd. De plaat werd uitgebroken, er werd niets gevonden.

2. Het is meegenomen naar Duitsland

Volgens Maria De Roo uit Wetteren werd het paneel nog tijdens de Tweede Wereldoorlog teruggevonden, nadat Duitse soldaten het graf van hoofdverdachte Arsène Goedertier opengebroken hadden. Het werk zou meegenomen zijn naar Duitsland.

3. Het ligt in Wetteren

In 2001 was amateurspeurder Gaston De Roeck ervan overtuigd dat het paneel zich in de Sint-Gertrudiskerk van Wetteren bevond. Helaas.

4. Het ligt bij Albert I

Een gepensioneerde agent was er in 2001 dan weer zeker van dat het paneel in de crypte van koning Albert I zou liggen. Die stierf namelijk in het jaar dat het paneel verdween. Het paleis heeft nooit de toestemming gegeven om dat spoor verder uit te spitten.

5. Het ligt in een Antwerpse kerk

In 2006 opperde speurder Willy Nachtergaele dat het paneel in de Antwerpse Sint-Laurentiuskerk verstopt was. Die kerk werd gebouwd in hetzelfde jaar als de diefstal plaatsvond en het is daar dat een deel van het losgeld opgehaald werd.

6. Het ligt in een kapel in Tervuren

De Sint-Hubertuskapel in Tervuren. Schrijver Christtian Stickx was er een paar jaar geleden zeker van dat het paneel daar lag. Zijn theorie: met de diefstal wilde de loge de Kerk onder druk zetten.

7. Het ligt in een Gentse waterput

In 2008 kreeg de Gentse politie een tip van Franky De Smet. Die beweerde dat het paneel in een waterput aan de Sint-Jansvest zou liggen. Graafwerken leverden niets op.

8. Het ligt in een kapel in Overmere-Donk

In 2009 zei de Gentse advocaat Johan Vanden Abeele dat het paneel verborgen zat in één van de 14 kapelletjes aan de ommegang van de Calvarieberg in Overmere-Donk. 

9. Het ligt bij ex-minister de Schrijver

In 2012 berichtten verschillende kranten dat het paneel bij ex-minister August de Schryver zou liggen.

10. Het ligt bij een Gentse familie

Volgens historicus Paul De Ridder wordt het bewaard door “een vooraanstaande katholieke Gentse familie”. Die zou al van kort na de diefstal in het bezit zijn van het paneel, maar durft er niet mee naar buiten komen uit vrees voor haar reputatie. Het paneel zou wel in goede staat zijn.

Het parket laat weten dat dat spoor vorig jaar al onderzocht werd en niet tot een doorbraak leidde.

Bronnen: VRTDe MorgenDe Standaard