Hoe ‘real’ is BeReal? Meer dan de helft van gebruikers wacht met posten tot ze iets interessants doen

De razend populaire applicatie BeReal blijkt uit onderzoek toch niet zo echt te zijn als de bedoeling is. Meer dan de helft van de gebruikers negeert namelijk de notificatie om een foto te nemen tot ze iets interessants aan het doen zijn om te delen. Bovendien trekken de meeste gebruikers ook altijd meer dan één foto voor ze die posten.

BeReal, van oorsprong een Franse applicatie, is de nieuwste hype in de wereld van sociale media. Het is op dit moment zelfs zo populair dat grote spelers zoals Snapchat, Instagram en TikTok allemaal functies toevoegen die de applicatie imiteren.

BeReal laat je dagelijks op een random gekozen moment een selfie en een gewone foto nemen en die te delen met je vrienden. Het idee daarachter is dat de app zo de gebruikers échter toont dan andere sociale media omdat je niet zelf kiest wanneer je kan delen wat je doet. Daardoor zou er een veel realistischer beeld geschept worden. In de praktijk lijkt dat idee toch niet helemaal te werken. Dat blijkt uit een onderzoek van PR-bureau Sortlist bij 1.000 gebruikers van BeReal in het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Spanje en Frankrijk.

Niet meteen posten

Uit die bevraging blijkt dat maar liefst 53,8 procent de ⚠️-notificatie negeert als ze iets oninteressants aan het doen zijn. Zij wachten dan gewoon met het nemen van hun dagelijkse foto tot ze wel iets tofs kunnen tonen en gaan daarmee regelrecht in tegen het doel van BeReal.

30,3 procent van de gebruikers post meestal wel meteen. Nog eens 14,4 procent doet dat ook, maar dan wel enkel en alleen omdat ze zo de foto’s van hun vrienden kunnen zien. Dat laatste blijkt vooral bij vrouwen het geval te zijn. 1,6 procent blijkt helemaal niet te posten.

Meerdere foto’s trekken

Als er dan toch een foto getrokken wordt, is het maar zelden de eerste foto die gepost wordt. Hoewel de tijd om een foto te delen beperkt is, post slecht 9 procent van de gebruikers de eerste foto die ze genomen hebben met BeReal. 29,8 procent neemt minstens twee foto’s en nog eens 35,6 procent besluit gemiddeld pas na drie foto’s om te posten. 14,5 procent van de gebruikers neemt zelfs meestal vijf foto’s of meer.

Het blijken vooral vrouwen te zijn die veel foto’s nemen voor ze posten, al zijn de verschillen met de mannelijke gebruikers beperkt. Grotere verschillen zien we tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Zo wordt in de categorie tussen 18 en 24 jaar door bijna 25 procent van de gebruikers meer dan vijf foto’s genomen. Gebruikers boven de 45 jaar nemen dan weer zelden meer dan drie foto’s voor ze posten op BeReal.

Meer
Lees meer...