Hoe verzorg je de paaskuikens die je kinderen net gekregen hebben?

Naast tonnen chocolade en eieren in vrolijke kleuren, is er nog een minder onschuldige paastraditie: kuikentjes kopen voor de kinderen. Ze zijn fluffy, ze zijn schattig en iedereen is er dol op. Het enige probleem: ze vragen veel zorg. 

1. Hou ze warm.

Thinkstock
De eerste week van hun leven hebben ze een constante temperatuur van 38 graden nodig. Daarna kan er per week drie graden af tot ze volledig hun verenkleed hebben. Een warmtelamp of een kooi met veel laagjes kunnen helpen. 

2. Liever een gesloten kooi dan een open dak.

Thinkstock
Kuikens kunnen ontsnappen. Hou ze daarom liever in een volledig gesloten kooi in plaats van bijvoorbeeld een doos zonder deksel. 

3. Voorzie binnen- én buitenruimte.

Thinkstock
De kuikens kunnen in het begin niet alleen buiten overleven, maar ze hebben wel buitenruimte nodig om te oefenen en te wennen.  

4. Kies een niet te grote waterbak.

Thinkstock

Kuikens hebben natuurlijk water nodig, maar mogen het liever niet gebruiken als zwembad. Zorg dus voor een ondiep bakje, dat niet omkiepert als ze op de rand staan. Vanaf de tweede week kan je de drinkbak een beetje hoger zetten.  Ververs het water minimaal een keer per dag of telkens je er uitwerpselen in ziet. 

Hou het drinkgedrag in de gaten: drinken de kuikens extreem veel, dan staat de warmtelamp waarschijnlijk te hard en zijn ze aan het oververhitten. 

5. Hou rekening met veel uitwerpselen.

Thinkstock
Zorg ervoor dat de binnenruimte voor de kuikens bekleed is met absorbeerbaar en gemakkelijk vervangbaar materiaal. Diarree komt vaak voor bij kuikens, vooral als ze het te koud hebben

6. Ontsmet de verblijfplaats

Thinkstock
Hou de kuikens in een propere verblijfplaats, maar ontsmet niet met bleekwater. 

7. Haal speciaal kuikenvoer

Thinkstock
Kuikens hebben specifiek voeder nodig met veel eiwit en weinig granen. De eerste zes weken hebben ze voeding nodig met miniaal 18 procent eiwitten, daarna kunnen ze voer van 18 procent eiwit eten. Geef ze de eerste zes weken zo weinig mogelijk voeding bij (etensresten bijvoorbeeld). Strooivoer stimuleert de natuurlijke aanleg om te zoeken naar voeding. Lees er hier meer over

8. Niet geschikt voor kleine kinderen.

Thinkstock

Kuikens worden vooral gekocht voor kleine kinderen, maar net voor die groep zijn ze het minst geschikt. Niet (alleen) omdat ze er niet voor kunnen zorgen, ook omdat die lieve schattige kuikens gevaarlijker zijn dan ze eruit zien: ze hebben een scherpe bek waarmee ze kunnen pikken en nijpen, en ze hebben scherpe nagels. 

9. Opgelet voor salmonella.

Thinkstock

Kuiken zijn broeihaarden van bacteriën en kunnen ook salmonella hebben. Ze kunnen het overdragen op elkaar of via water. Salmonellabesmetting kan jonge kinderen, ouderen en zwangeren behoorlijk ziek maken. Laat kinderen daarom altijd de handen wassen na contact met de kuikens en ververs het drinkwater minstens dagelijks en nooit door de kinderen. 

10. Be prepared: die lieve kuikens kunnen er een ware knoeiboel van maken.

Thinkstock
Maar gelukkig: eens ze hun volledig vederkleed hebben, kunnen ze buiten leven. En na vijf maanden heb je elke dag verse eieren. Ten minste: als je vrouwtjeskuikens hebt gekocht… 
Thinkstock
Bronnen: Kippenpagina, Levende have, kippenhokinfo, My pet chicken en Island Seed and feed.
Meer
Lees meer...