Hoe zat het ook alweer met dat pinken?

Volgens een recent onderzoek van Touring zou meer dan de helft van de bestuurders wel eens ‘vergeten’ zijn richtingaanwijzers te gebruiken. Maar hoe zat het ook alweer met dat ‘pinken’? De juristen van overtreding.be leggen uit.

Verplicht

Het principe is duidelijk: volgens de Wegcode ben je verplicht je richtingaanwijzers te gebruiken wanneer je van richting verandert. Opvallend: je mag die richtingverandering ook aangeven met je arm. Zodra je van richting bent veranderd, moet je alleszins ophouden.

Uitzondering

Er bestaat ook een uitzondering op dit principe. Wie de rotonde oprijdt, hoeft zijn pinkers niet te gebruiken (maar mag dat wel). Bij het verlaten van de rotonde zijn de pinkers dan weer wel verplicht. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van 55 euro.

4 pinkers?

Je 4 pinkers mag je enkel gebruiken wanneer je voertuig defect is of om een gevaar te signaleren. Gebruik ze dus niet wanneer je fout parkeert. Naast een boete voor het foutparkeren, kan je ook nog een boete krijgen voor het verkeerd gebruik van de 4 pinkers.

Claxonneren

Ten slotte nog dit: zie je een andere weggebruiker die zijn pinkers niet gebruikt, dan mag je die persoon daarop attent maken, maar niet met je toeter. In de bebouwde kom mag je enkel claxonneren wanneer dat noodzakelijk is om een ongeval te vermijden. Anders betaal je een boete van 55 euro. Buiten de bebouwde kom mag je ook claxonneren om een bestuurder te waarschuwen dat je hem gaat inhalen.

Zelf je boete berekenen? Gratis juridisch advies over verkeersovertredingen? Check de site van overtreding.be

Meer
Lees meer...