Hou je van pikant? Deze 25 sauzen moet je geprobeerd hebben!

Vergeet alcohol! Het zijn hete sausjes die op een zomerse barbecue de mannen van de jongens scheiden. Hier bij newsmonkey houden we van pikant en dit zijn onze 25 favoriete hot sauces. 

1. Sriracha

Het plastic flesje met de groene dop en de haan is momenteel de go-to sauce. Gemaakt in Californië door een Vietnamese vluchteling sinds 1983. Toen vorig jaar de fabriek van Huy Fong Foods voor een deel moest sluiten omdat omwonenden hadden geklaagd over de geur, ontstond paniek bij de fans (de sriracha apocalyps). “Slechts” 2.200 Scoville, wat the rooster sauce ook ideaal maakt voor beginnende pepperheads. (“Gewone” Tabasco is 2.500 Scoville)

2. Ahmed Green Chilli Sauce

Een chunky groene hot sauce, met een lichte muntsmaak uit Pakistan, uitstekend bij vis. Zoals het hoort voor een goeie groene behoorlijk mild.

3. Salsa Jalapena El Yucateco

Nog een groene hot sauce, amper 1.300 Scoville; gemaakt in de Yucatan in Mexico. De perfecte hot sauce die je kan laten proberen door gasten die niks van pikant moeten weten zonder een oplawaai te riskeren 

4. Frank’s Red Hot Original 

Een goeie allround cayenne hot sauce uit Missouri– nothing fancy, but gets the trick done. Op de markt sinds 1920 en het basisingrediënt van de originele buffalo wing sauce zoals uitgevonden door Teressa Bellissimo in de Anchor Bar and Grill in Buffalo. 

5. Cholula Original

Wordt al drie generaties gemaakt in Chapala in Mexico, oorspronkelijk als ingrediënt voor sangrita, een groentemix om bij de tequila te drinken. Met piquin- en arbol-pepers. 3.600 op de schaal van Scoville. Is een Mexicaanse favoriet en via Texas aan een serieuze opmars bezig wereldwijd. De marketingmachine van huidig eigenaar José Cuervo zit er wellicht voor iets tussen.

6. Trappey’s Red Devil Cayenne

Milde (1.200 Scoville) all-round Lousiana style hot sauce van cayennepepers. Trappey’s is één van de oudste Amerikaanse producenten, opgestart door een werknemer van McIlhenny in 1898 en omdat hij zijn pepers ook kweekte met zaden van pepers die van het Tabasco-eiland Avery Island kwamen, probeerde Trappey samen met zijn tien zonen en één dochter jarenlang de saus onder de naam Tabasco te verkopen tot de McIlhenney’s in 1906 daar met een patent een einde aan maakten. De saus wordt overigens tegenwoordig gemaakt in Colombia, niet meer in Louisiana.  

7. Texas Pete Chipotle Hot Sauce

Een chipotle is een gerookte jalapeno-peper, en er bestaat een hele wereld van hot sauces specifiek met chipotles. Gebalanceerde smoky taste met een hint van citrus. Overigens niet afkomstig uit Texas, maar uitgevonden in 1929 door de uitbater van de barbecue-hut Dixie Pig in Winston-Salem (yup, waar Marlboro van komt) in North-Carolina. Eerst wilden ze het Mexican Pete noemen, maar dat was niet patriottistisch genoeg.

8. CaJohn’s Happy Beaver

Een variant van een chipotle hot sauce deze. Naast gerookte jalapenos zit hier de beruchte ghost chile in, een gerookte naga jolokia-peper, die in 2007 even de heetste peper ter wereld werd (nu zou dat de Carolina Reaper zijn).

9. Baron West Indian Hot Sauce

Deze komt van Santa Lucia in de Caraïben en heeft een gekke mix van pepers (scotch bonnets) met mosterd, honing en look. Won een Scovie Award in 1999.

10. Emeril’s Red Hot

Cayenne-pepers en look ook, van de hand van Emeril John Lagasse, een beetje een Amerikaanse Piet Huysentruyt, bekend om zijn kreet Kick It Up! 

11. Ass Reaper

Een showstopper qua packaging, en eentje die z’n naam niet gestolen heeft. Met habanero’s, scotch bonnets en het Afrikaanse peperextract olesoresin. Deze valt in de grijze zone waar pikant stilaan pijn wordt. Je bent gewaarschuwd.

12. Lee Kum Kee Chili Garlic

Meer look dan in de fameuze Sriracha en ook met stukjes in. Wordt al sinds 1888 gemaakt in Nanshui. De fabriek is ook op de sriracha-hype gesprongen en maakt een imitatie, maar deze saus is veel beter.

13. Salsa Valentina

Een favoriet binnen de Mexicaanse gemeenschap in de VS deze uit Guadalajara afkomstige, nogal zoete hot sauce. Persoonlijk vind ik hem heerlijk op frieten. Niet echt heel pikant, hele goeie beginnerssaus. Komt in een grote fles van een liter, dus gaat wel een poosje mee.

14. Tapatio

Klinkt Mexicaans, is ook de bijnaam van inwoners van Guadalajara, maar komt uit Vernon in Californië. Eén van de meest populaire hot sauces in de VS, zelfs zo populair dat er Doritos, Ruffles en Fritos zijn met Tapatio-smaak. De slogan is in Amerika althans wereldberoemd: “Es una salsa … my salsa!” Met 3.000 Scoville een mooie beginnerssaus.

15. Virginia Gentlemen Bourbon Chipotle Hot Sauce

Jack Daniels, Jim Bean … alle grote Amerikaanse whiskeymerken hebben hun eigen hot sauce, maar deze is de beste: Virginia Gentlemen Bourbon Chipotle Hot Sauce. 

16. Lottie’s Original Barbados Red Hot Sauce

Wordt sinds 1985 op Barbados gemaakt en zoals de meeste Caraïbische hot sauces met scotch bonnets. 40.000 op de schaal van Scoville, of met andere woorden niet meteen voor softies. Het geheim zit ‘m blijkbaar in de uien in het recept.

17. Melinda’s Red Savina Hot Sauce

350.000 Scoville: we zijn terug tegen de pijngrens belandt. Savina-pepers hielden lange tijd het wereldrecord van sterkste pepers. Naast savinas zitten er ook habaneros en wortelen in. Wat deze saus speciaal maakt is dat voor deze categorie het degene is die weliswaar serieus steekt, maar waarvan het effect relatief snel verdwijnt. Het is dus de perfecte saus om iemand eens te laten kennismaken met extreme heat.

18. Smack My Ass and Call Me Sally – The Slap Heard Around the World

700.000 Scoville: wie deze zonder tranen binnenkrijgt is niet van deze planeet. Komt uit Florida. In de saus zit hetzelfde als wat gebruikt wordt in pepper sprays.  Do not use if you have heart or respiratory problems staat er op het flesje. Check.

19. 357 Mad Dog Silver Edition

750.000 Scoville volgens de ene bron, zes miljoen en de strafste saus op de markt volgens de makers. Kost 25 dollar, maar je krijgt er dan wel een goudkleurige kogel bij waarin een lepeltje om te proeven verborgen in zit. 

20. Cajohn’s Lethal Ingestion Hot Sauce

Het ziet eruit als iets wat je in een apotheek koopt, en als je hier een paar druppels van binnenwerkt moet je daar wellicht ook langsgaan. Dit is ’s werelds pikantste saus waar geen extracten inzitten. Een miljoen Scoville. Red savinas, fatali- en jolokia-pepers zitten erin, een blend van de strafste chili’s dus. Lethal Ingestion has a sharp, smoky pepper flavor that makes it perfect for wings beweert de fabrikant. 

21. Blair’s 16 Million Reserve

Er zijn maar 999 flesjes van gemaakt (gesigneerd door de maker) en aan 16 miljoen Scoville is een druppeltje blijkbaar genoeg om de meeste mensen in  anafylactische shock te doen gaan. Eigenlijk zitten in het flesje kristallen, en komt eigenlijk neer op pure capsaicine. Wat het doet en hoe je het doet? Watch this.

22. Henry Farm Ghost Chili of India

Ongeveer een miljoen Scoville. De familie Henry is nu zo’n dertig jaar pepers aan het telen in de Shenandoah Valley in Virginia. Ze bottelt niet meer dan 10.000 flesjes per jaar waarvan een derde van deze Ghost Chili of India. Niet de goedkoopste hot sauce, maar wel één van de beste ter wereld. Alleen op de farm of hier te koop.

23. Pepper Palace Hottest Sauce in the World

700 keer pikanter dan gewone Tabasco. Met de fameuze Ghost Pepper. In elk flesje zit voor 20 kilo aan chili’s.

24. Tabasco

Bestaat sinds 1868 en wereldwijd een begrip. Rijpt in vaten waar Jack Daniels in zat. Tabasco heeft een azijnachtige bijsmaak, en echte pepperheads halen er hun neus voor op, maar het is en blijft een klassieker.

25. Lao Gan Ma Spicy Chili Crisp

Deze komt uit China en is bijzonder omdat er krokante uitjes in verwerkt zitten. “Ma” bottelt à rato van 4,5 miljoen potjes per dag blijkbaar.

En als je die allemaal geprobeerd hebt …

Meer
Lees meer...