Huawei blijft Android gebruiken als besturingsysteem voor smartphones

Huawei zal blijven gebruikmaken van de software van Android voor nieuwe smartphones. Eerder raakte namelijk bekend dat de Chinese techgigant niet langer beroep mag doen op Google, doordat de Verenigde Staten een handelsverbod oplegden.

Het Chinese Huawei zal dan toch Android blijven gebruiken op nieuwe smartphones. Dat maakte het bedrijf pas bekend. De VS had Amerikaanse techbedrijven een handelsverbod opgelegd, waardoor ze niet meer konden samenwerken met Huawei.

Handelsverbod

Daarom bedacht de Chinese techgigant een eigen alternatief dat de naam HarmonyOS kreeg. Een compleet nieuw besturingssysteem dat zou dienen als tegenaanval op het Amerikaanse handelsverbod.

Een woordvoerder van Huawei vertelde aan het Duitse persbureau Reuters dat het Chinese bedrijf, HarmonyOS naar alle waarschijnlijkheid zal uitrollen. Maar Huawei verkiest toch Android boven zijn eigen nieuwe besturingsysteem, wat betreft smartphones. Hoe het Chinese techbedrijf de Amerikaanse wetgeving wil omzeilen is nog niet helemaal duidelijk.

HarmonyOS

De grote troef die het besturingsysteem van Huawei heeft, is dat het multi-inzetbaar is. Dat wil zeggen dat je maar één besturingsysteem hebt voor verschillende toestellen, zoals je smartphone, smartwatch en smart TV. Op die manier onderscheidt HarmonyOS zich van alle andere grote techmerken. Apple heeft bijvoorbeeld verschillende besturingssystemen afhankelijk van het toestel dat je gebruikt.

Het Amerikaanse handelsverbod kwam er omdat de VS bang waren dat de Chinese overheid Huawei gebruikte om af te luisteren. Maar tot nu toe werd nooit bewijs gevonden dat die afluisterpraktijken plaatsvonden.

Richard yu, de CEO van Huawei, vertelde laatst in een statement dat HarmonyOS het laatste redmiddel zou zijn. Hij zag het besturingssysteem altijd als een plan B. Want als het systeem van Huawei zijn intrede zou maken, dan moeten app-ontwikkelaars ook een versie ontwikkelen die compatibel is met HarmonyOS.

Meer
Lees meer...