HYBE lanceert MIDNATT, artiest die dankzij artificiële intelligentie zingt in zes talen

Vandaag heeft een nieuwe K-popartiest zijn debuut gemaakt. Het gaat om MIDNATT die bij Big Hit Music, het agentschap van BTS, actief is. Maar helemaal nieuw is de artiest niet. MIDNATT is namelijk het nieuwe alter ego van Lee Hyun, die al sinds 2005 bij Big Hit Entertainment actief is en zijn solodebuut maakte in 2009. Nu is hij terug als MIDNATT en die comeback is op z’n minst bijzonder te noemen.

Big Hit Music begon eerder deze maand MIDNATT te teasen. Daarbij was het niet meteen duidelijk waarover het ging. Maar nu het nummer Masquerade verschenen is, weten we wat MIDNATT is en wat er zo speciaal aan is.

MIDNATT

MIDNATT is eigenlijk de nieuwe naam van de soloartiest Lee Hyun. Hij is al actief sinds 2007 en bracht zijn voorlopig laatste single uit in 2021. Maar nu is hij dus terug als MIDNATT, waarmee hij ons een blik geeft op de toekomst van K-pop en misschien ook westerse muziek.

Vandaag verscheen het nummer Masquerade, het debuut van MIDNATT. Het nummer verscheen in het Koreaans, maar tegelijkertijd verschenen er ook versies van hetzelfde nummer gezongen in het Engels, Chinees, Japans, Vietnamees en Spaans. Deze zes versies zijn allemaal gezongen met de stem van Lee Hyun, maar toch is de zanger geen enorme talenknobbel. De versies in andere talen werden namelijk gecreëerd door artificiële intelligentie. Om dit te verwezenlijken maakte Big Hit Music gebruik van de software van Supertone, een bedrijf dat het recent overnam.

Op het nummer is ook een vrouwenstem te horen, die eigenlijk de vervrouwelijkte stem van Lee Hyun is. Ook dit werd met behulp van artificiële intelligentie verwezenlijkt.

Beluister hier het nummer Masquerade van MIDNATT (via instellingen – audiotrack kan je de taal aanpassen):

Meer
Lees meer...