Inwoners Vlaams-Brabant moeten verplicht mondmasker bij zich hebben

Inwoners van Vlaams-Brabant moeten vanaf nu altijd verplicht een mondmasker bij zich hebben. Dat is zojuist beslist door gouverneur Lodewijk De Witte. Die nieuwe regel moet discussies vermijden met mensen die geen mondmasker bij zich hebben als ze zich op plaatsen bevinden waar dat verplicht is.

De hoeveelheid besmettingen in Vlaams-Brabant varieert enorm van gemeente tot gemeente. Vooral in de rand rond Brussel zijn er meerdere plaatsen waar de besmettingen in een stijgende lijn zijn. Daarom gelden er in meerdere gemeenten specifieke, strengere regels waarbij je op bepaalde plaatsen verplicht een mondmasker moet dragen.

“Daardoor komen mensen, die zich in de openbare ruimte begeven, wel eens voor onvoorziene situaties te staan waarbij ze plots het mondmasker nodig hebben om zichzelf en anderen te beschermen tegen de verspreiding van het virus. Daarom leggen we alle burgers dan ook de verplichting op in Vlaams-Brabant altijd een mondmasker bij zich te hebben”, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte in Het Laatste Nieuws.

Geen bestraffing

De provincie is niet van plan om de nieuwe regel te bestraffen. In het politiebesluit is zelfs geen strafbepaling opgenomen. “Een bewuste keuze. Het is namelijk niet de bedoeling dat de politie actief dit besluit gaat handhaven. De bedoeling is om een duidelijke boodschap te geven zodat discussies met burgers die uitvluchten zoeken om het mondmasker niet te dragen, omdat ze er geen bij hebben, te kunnen weerleggen. Wie altijd zijn masker bij zich heeft, moet het niet altijd dragen, maar kan wel vlot aan de verplichting voldoen als die er is”, besluit De Witte.

Brussel en Antwerpen

Eerder deze week ging in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wel een algemene mondmaskerplicht van kracht. Die regel kwam er omdat de de kaap van het weekgemiddelde van 50 gevallen per 100.000 inwoners was overschreden.

In Antwerpen kwam er woensdag dan weer een versoepeling van de regels. Op plaatsen waar de kans heel klein is op virusoverdracht – waar je dus alleen bent – moet je geen mondmasker meer dragen.

Meer
Lees meer...