Je raadt nooit waar seks ontstaan is

Heb je je ooit afgevraagd waar en wanneer twee wezens op deze planeet het voor eerst met elkaar gedaan hebben? Wij ook niet, maar toch hebben wetenschappers de oorsprong van seks ontdekt. We moeten hiervoor naar oud meer in Schotland, waar een prehistorische vis zich voor het eerst heeft voortgeplant door eens flink van bil te gaan.

Natuurkundigen zijn er voor het eerst in geslaagd te achterhalen wanneer levende wezens op onze planeet zich zijn beginnen voortplanten door geslachtsgemeenschap. We moeten dan waarschijnlijk 385 miljoen jaar terug in de tijd gaan naar een meer dat zich in het huidige Schotland bevindt. Een vis genaamd Microbrachius dicki (de ironie van dat tweede woordje mag je niet ontgaan) zou het eerste dier zijn dat begon te paren. Voordien plantten de vissen zich enkel voort door wat in de biologie paaien wordt genoemd, wat betekent dat ze bij elkaar komen om hom en kuit af te scheiden.

Maar vanaf dat ogenblik begon de voorplanting dus plezant te worden. De wetenschappers merkten bij de mannelijke beenvissen lichamelijke kenmerken die erop wijzen dat ze sperma in hun vrouwelijke partner konden inbrengen. De vrouwelijke vis had dan weer een klein gaatje waarlangs het mannelijke geslachtsorgaan naar binnen kon dringen. Allemaal nog heel prehistorisch want praktisch lijkt dat mannelijke orgaan ons niet, maar hier zou het dus begonnen zijn.

YouTube

Lepeltje

Nog een leuk weetje: volgens de wetenschappers moesten de vissen door de locatie van de organen zij aan zij paren. Niet alleen de seks, maar ook het lepeltje is dus door deze Schotse pioniers uitgevonden. “De missionarishouding was onmogelijk, ze moesten het zijwaarts doen, zoals in een square dance”, zegt hoofdonderzoeker professor John Long, van de Australische Flinders-universiteit, in het vakblad Nature.

Maar de natuur zat ook toen al ingenieus in elkaar. Zo hadden de vissen kleine armachtige vinnen die als velcro de seksuele partners perfect in positie brachten.

YouTube

Van korte duur

Vreemd genoeg heeft dit allemaal niet zo lang geduurd. Volgens de onderzoekers zijn de vissen na een tijd zich gewoon weer op de oude manier gaan voortplanten: door te paaien. Daarbij is dus geen seks nodig, aangezien de eitjes en het sperma gewoon in het water worden geloosd.

Pas miljoenen jaren later zou geslachtsgemeenschap in het water aan een comeback beginnen. Het waren onder andere de voorouders van de haaien en de roggen die weer aan seks gingen doen. Met dank aan de prehistorische beenvissen, denk daar vanavond maar eens aan.

Meer
Lees meer...