Jérémie Makiese: “Loïc Nottet heeft mij overtuigd om mee te doen aan Eurovisiesongfestival”

Jérémie Makiese heeft zijn tweede repetitie op het Eurovisiesongfestival in Turijn achter de rug. Nadien sprak de Belgische deelnemer met de pers. Daar had hij het onder andere over kiezen tussen muziek en voetbal, zijn lied Miss You en Loïc Nottet.

Jérémie Makiese zal volgende week België vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Zijn nummer Miss You kennen we nu al een tijdje. Eerder deze week konden we zijn act ook een eerste keer zien op het podium in Turijn tijdens de eerste repetitie.

Voetbal of muziek?

Vrijdag had Jérémie zijn tweede repetitie, waarna hij op de persconferentie sprak met de internationale pers. De eerste vragen gingen daar over die andere passie van Makiese: voetballen. De 21-jarige Belg is namelijk ook semiprof als doelman bij Royal Excelsior Virton uit Eerste Klasse B.

“Mentaal zie ik veel gelijkenissen tussen keeper zijn en zingen. In beide gevallen kan ik mij geen fouten permitteren. Als ik vals zing, is mijn optreden slecht en als ik een bal binnenlaat, kan mijn ploeg verliezen”, legt hij uit. “Het is voor mij dan ook onmogelijk om te kiezen tussen voetbal of muziek. Ik kan mij niet inbeelden dat ik met een van beide zou moeten stoppen, ik doe ze allebei even graag.”

The Voice Belgique

Dat de RTBF voor Jérémie Makiese koos als deelnemer voor het Eurovisiesongfestival is op zich geen grote verrassing. Na Roberto Bellarosa (2013), Loïc Nottet (2015), Blanche (2017) en Eliot (2019) is het al de vijfde keer op een rij dat de Waalse zender voor zijn inzending vist uit de vijver van The Voice Belgique. Die tactiek leverde in het verleden al goede resultaten op en trekken ze nu dus door.

Jérémie Makiese zelf won dat programma in 2021. Zijn coach was B. J. Scott, een Amerikaanse singer-songwriter die in Brussel woont. Zij was in 2014 ook de coach van Loïc Nottet en schreef mee aan zijn lied Rhythm Inside, waarmee hij vierde werd op het Eurovisiesongfestival. Beiden hebben een grote invloed gehad op de beslissing van Makiese om in te gaan op de vraag van de RTBF.

“Neiging om te beginnen wenen als ik Miss You zing”

“Ik had een jaar geleden al eens laten vallen in de media dat ik graag naar het Songfestival zou gaan, maar had nooit verwacht dat ze mij echt zouden vragen. Toen ze mij belden, was ik op vakantie in Barcelona en viel ik bijna flauw omdat ik het niet kon geloven”, legt de jonge Belg uit.

“Ik was er totaal niet op voorbereid en heb dan ook niet meteen ‘ja’ gezegd. Kort daarna heb ik contact gehad met Loïc Nottet en hij heeft mij overtuigd en veel tips gegeven. Hij zei mij dat ik het moest doen, maar enkel als ik echt geloofde in mijn lied”, gaat Jérémie verder.

“Dat is ook de reden dat ik per se wilde meeschrijven aan mijn nummer Miss You, want ik ben niet iemand die fake is. Als ik mijn lied zing op het podium heb ik altijd de neiging om te beginnen wenen. De tekst van Miss You heeft voor mij een heel droevige betekenis en ik hoop dat mensen zich in dat verhaal herkennen als ik het zing.”

Jérémie Makiese tijdens zijn tweede repetitie op het Eurovisiesongfestival in Turijn – Bron: EBU / CORINNE CUMMING

België is voor het eerst te zien in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival op donderdag 12 mei.

Meer
Lees meer...