Johnson loodst omstreden brexitwet door parlement

De Internal Market Bill laat de Britten toe om een deel van de brexit-akkoorden terug te draaien. Vooral in Noord-Ierland botst dat op verzet, maar het voorstel breekt ook internationale wetten.

Wat is de wet? De bill, een heuse set wetgeving, heeft verschillende punten, maar vooral diegene waarbij ministers de brexitakkoorden kunnen omzeilen, doen de wenkbrauwen fronsen. Vooral Noord-Ierland, op de grens met de republiek Ierland, is gecontesteerd gebied. Met de wet wil Johnson kunnen verzekeren dat onder andere handel met Noord-Ierland en de EU verzekerd blijft.

Waarom is dat zo controversieel: De Ierse backstop was al een dilemma. De grens in Noord-Ierland volledig afsluiten, zorgt voor veel problemen bij de lokale bevolking. Ze openlaten is de facto een handelsdeal sluiten, waar de EU nog niet achterstaat. Maar ook tussen de Noord-Ieren en de Ieren is de situatie soms nog zeer warm. Internationale waarnemers vrezen dan ook voor een schending van de vredesakkoorden tussen de twee, de zogenaamde Goede Vrijdagakkoorden.

Goedgekeurd? De wet is nog niet volledig goedgekeurd. Het parlement gaf al een ‘aye’, maar nu wordt er nog vier dagen gepalaverd over de inhoud van de tekst. Daar kan nog veel veranderen. De wet werd goedgekeurd met 340 stemmen voor en 296 tegen. Ook 30 Conservatives stemden tegen.

De revolver op tafel: Hoewel Johnson het over een vangnet heeft, om handelsakkoorden te kunnen vormen als no-deal-brexit een fijn zou worden, onderhandelt hij nu de facto met een geweer op tafel. Dat is precies wat hij de EU verwijt. Op het internationale toneel is er niemand die waarde hecht aan Johnsons praatje over een ‘verzekeringspolis’.

Von der Leyen: De Europese Commissievoorzitter zet wellicht de onderhandelingen deze week op pauze. Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel van zijn kant, noemde het voorstel van Johnson ‘onaanvaardbaar’.

Meer
Lees meer...