Left Right
scrollTop top

Kylie Jenner is geen miljardair meer: “Ze loog over inkomen”


Kylie Jenner
© Isopix

Kylie Jenner is dan toch geen miljardair. Dat schrijft de zakenwebsite Forbes. Die hadden Kylie Jenner nochtans iets meer dan een jaar geleden uitgeroepen tot “self-made billionaire“, maar dat gebeurde blijkbaar op basis van leugens en vervalste papieren.

Het fortuin van Kylie Jenner is al langer voer voor discussie. De jongste zus van de Kardashian-Jenner clan begin haar bedrijf Kylie Cosmetics in 2015, nog voor ze 18 jaar was. De aandacht lag toen al meer dan een jaar op haar volle lippen en op de vraag of ze al dan niet lipfillers gebruikte. Kylie gaf na een jaar eindelijk toe dat niet alles even natuurlijk was, maar besloot meteen ook zogenaamde lip kits te verkopen waarmee je zelf, zonder plastische chirurgie, vollere lippen kan krijgen.

Op amper één minuut tijd waren de eerste 15.000 exemplaren verkocht. Het was het begin van een heel succesvolle business. Een jaar later was Kylie Cosmetics uitgegroeid tot een grote naam in cosmetische industrie. Het was op dat moment dat Kylie Jenner voor het eerst op de radar verscheen van de website Forbes. Al was ook dat niet zonder enige discussie. De marketeers achter Kylie Jenner beweerden toen dat ze op een jaar tijd al meer dan 100 miljoen dollar (90 miljoen euro) had verdiend met haar make-up, de analisten van Forbes hielden het op 41 miljoen dollar (37 miljoen euro). “Frustrerend”, vond moeder Kris Jenner dat.

Jongste self-made miljardair

Twee jaar later leek de relatie tussen Kylie en Forbes hersteld. Ze kreeg in augustus 2018 namelijk een plaats op de cover en haar fortuin werd door het tijdschrift geschat op 900 miljoen dollar (809 miljoen euro), en dat op amper 20-jarige leeftijd. Op het internet ontstond al lachend een inzamelactie om die ‘arme’ Kylie aan 1 miljard dollar te helpen.

De titel van (dollar)miljardair kreeg ze dan eindelijk in maart 2019. Daarmee werd ze de jongste self-made miljardair ooit en deed ze twee jaar beter dan Facebook-baas Mark Zuckerberg, die moest wachten tot zijn 23ste om zijn eerste miljard verdiend te hebben. Er kwam toen wel veel kritiek op de term ‘self-made’. Kylie Jenner heeft namelijk uiteraard veel te danken aan haar rijke en bekende familie, maar het feit dat ze geen geld gekregen of geërfd heeft, is voldoende voor Forbes om de term self-made te gebruiken.

Verkoop van Kylie Cosmetics

De laatste twijfel over Kylie Jenner haar status als miljardair leek de kop ingedrukt toen ze 51 procent van Kylie Cosmetics verkocht 600 miljoen dollar (540 miljoen euro). Daarmee leek het bewijs geleverd dat het bedrijf ongeveer 1,2 miljard dollar (1,08 miljard euro) waard was. Het was het Amerikaanse bedrijf Coty dat dat bedrag betaalde.

Ironisch genoeg was het juist door die verkoop dat er meer twijfels ontstonden over het fortuin van Kylie Jenner. Coty maakte kort daarna namelijk de echte omzetcijfers van Kylie Cosmetics bekend en die bleken heel wat lager te liggen dan wat Kylie Jenner Forbes al die tijd had laten geloven.

Valse belastingaangiftes

Volgens de businesswebsite waren er twee mogelijkheden. Ofwel was de verkoop van alle producten uit het gamma van Kylie Cosmetics compleet gekelderd, ofwel was die verkoop nooit zo hoog als het bedrijf beweerde. Die laatste uitleg is volgens Forbes het meest realistisch. “Het lijkt onwaarschijnlijk dat van de ene dag op de andere zoveel inkomsten verdwenen zijn”, zegt een analist op de website.

Forbes gaat zelfs zo ver om te beweren dat de Jenners in het verleden belastingaangiftes hebben vervalst om hen te laten geloven dat Kylie meer waard is dan ze echt is. “Waarschijnlijk heeft het kamp van Kylie sinds 2016 gelogen”, schrijven ze.

Hoe rijk is Kylie Jenner echt?

Blijft alleen nog de vraag hoe rijk de jongste zus van de Kardashian-Jenner clan nu echt is. Volgens Forbes is de 22-jarige Kylie Jenner 900 miljoen dollar (809 miljoen euro) waard. Een derde daarvan is het bedrag dat ze, na het betalen van taksen, overhield aan de verkoop van de aandelen van Kylie Cosmetics. De rest bestaat uit het werkelijke bedrag dat het cosmeticabedrijf haar in al die jaren heeft opgeleverd, samen met de waarde van de rest van haar aandelen. Dat is overigens heel wat minder dan voor de coronacrisis.

Zoals te verwachten viel, ontkent Kylie Jenner alle beschuldigingen van Forbes. In een tweet ontkent ze ooit gelogen te hebben en noemt ze de beschuldigingen van de website vals. Bij monde van haar advocaat vraagt Kylie dan ook een rechtzetting. “We hebben het artikel van Forbes gelezen, waarin Kylie beschuldigd wordt van bedrog en het creëren van een web van leugens om haar nettowaarde te vergroten. Het artikel staat vol flagrante leugens. De beschuldiging dat Kylie en haar accountants gesjoemeld hebben met belastingteruggaven, is fout. We vragen dan ook dat Forbes deze en andere verklaringen meteen intrekt”, laat die weten.

Kanye West

Het is overigens niet de eerste gelijkaardige vete die Forbes heeft met de familie Kardashian-Jenner. Eind april erkende de zakenwebsite Kanye West voor het eerst als miljardair, een titel waar hij al langer achter hengelt. Ondanks die erkenning reageerde de rapper/ondernemer toen razend. Volgens hem heeft hij namelijk een fortuin van 3,3 miljard dollar (2,97 miljard euro), iets wat Forbes ontkent.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810