Goed nieuws voor mensen met een vervuilende wagen: verstrenging LEZ-zone uitgesteld

De verstrenging van de lage-emissiezones is met één jaar uitgesteld. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist, meldt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Waarom is dit belangrijk?

Belgische gezinnen hebben het moeilijk om de hoge inflatie en exploderende energieprijzen het hoofd te bieden. Omdat de LEZ-overeenkomst voor de corona- en energiecrisis werd opgesteld, houdt het geen rekening met de gevolgen ervan. Om huishoudens te steunen, heeft de Vlaamse regering nu beslist een verstrenging van de regels uit te stellen.

De essentie

Een volgende verstrenging van de lage-emissiezones is uitgesteld.

  • Op 1 januari 2025 stond een verstrenging van het LEZ-beleid gepland. Dat heeft de Vlaamse regering met één jaar uitgesteld tot 1 januari 2026.

  • Benzinewagens met euronorm 2 en dieselwagens met euronorm 5 worden vanaf dan verboden in regio’s Antwerpen en Gent. Concreet gaat het daarbij om benzinewagens geproduceerd tussen het bouwjaar 01/01/1997 en 31/12/2000, en dieselwagens die vóór 31/08/2015 werden gemaakt.

Ook beslist

De vrijstelling voor hybride wagens en bussen van De Lijn wordt geschrapt.

  • Hybride wagens worden nu ook aan de regelgeving onderworpen. Dat was eerder niet het geval. Dat maakt het aanschaffen van een elektrische wagen interessanter.

  • Verder heeft de Vlaamse regering beslist de vrijstelling voor De Lijn te schrappen. Daardoor moet de vervoersmaatschappij nu zo snel mogelijk op zoek naar nieuwe milieuvriendelijke bussen.

  • Andere prioritaire voertuigen (ambulances, politie, brandweer,…) behouden wel hun vrijstelling. Ook mogen personen met een handicap de zones blijven betreden indien ze aan de voorwaarden voldoen.

  • Voor oldtimers wordt de regeling voor alle betreffende steden gelijk. Voertuigen met een O-nummerplaat kunnen tot tien keer per jaar – tegen betaling van een afradend bedrag per dag en met voorafgaandelijke registratie – toegang krijgen.

(as)

Meer
Lees meer...