Left Right
scrollTop top

Ook Luxemburg legaliseert cannabis: kan België achterblijven?


Cannabis
© Pexels

De legalisering van cannabis komt dichterbij. Letterlijk. Luxemburg heeft de eerste stappen gezet om hetzelfde te doen. De dwergstaat wil dat cannabis over vier jaar volledig legaal is in het land. Op die manier wil de overheid de productie onder controle krijgen. Kan België nu nog achterblijven?

Cannabis wordt gelegaliseerd door de Luxemburgse overheid. Het Groothertogdom is daarmee het eerste in Europa dat die wetgeving doorvoert. In december vorig jaar was er al veel te doen rond cannabiswetgeving in Luxemburg en nu komt die er dus echt.

Sprong voorwaarts

Professor in de geneeskunde Cathy Matheï van de KU Leuven vindt het een sprong voorwaarts. Ze wil al langer een ander beleid, maar weet niet of legalisering de oplossing is, zegt ze in een interview met De Morgen. “Het voorbeeld dat Luxemburg geeft gaat in de goede richting. Ik hoop dat andere landen daar ook gevolg aan geven” aldus professor Matheï. “Als de Luxemburgers een goede regelgeving uitwerken, kan dat ook andere landen over de streep trekken.”

De Luxemburgse minister van Volksgezondheid, Lydia Mutsch heeft dezelfde mening. Ze zei eerder dat jongeren meer interesse hebben in cannabis als je de drug verbiedt. Professor Matheï vindt het een stap in de goede richting, maar het einde is nog niet in zicht. “Cannabis wordt gelegaliseerd vanaf 18 jaar. Maar we weten dat problematisch gebruik vaak voor die leeftijd begint. Die groep zit er dus niet in. Voor hen moet je inzetten op preventiecampagnes” zo zegt ze zelf.

Legalisering in België

In België is het bezitten en verkopen van drugs verboden, maar sinds 2005 heeft persoonlijk gebruik wel de laagste vervolgingsprioriteit gekregen. Je denkt dan misschien dat het niet nodig is om cannabis te legaliseren. Professor Matheï gaat daar niet mee akkoord: “Het is in ons land eigenlijk helemaal niet duidelijk wat mag en wat niet mag. Niet alleen justitie treedt op tegen cannabisgebruik, er zijn ook nog de GAS-boetes. Daarmee maken de gemeenten eigenlijk hun eigen regels.”

Cannabisolie

In België kan je binnenkort ook legaal cannabisolie kopen bij de apotheker. Dat is het tweede cannabisproduct dat beschikbaar wordt op de Belgische markt. Tot nu toe kon je enkel een cannabisspray kopen die enkel diende voor met mensen multiple sclerose. De olie wordt gemaakt van cannabidiol (CBD). Die stof wordt meestal verwerkt tot olie die je via druppels kan innemen en is een van de belangrijkste bestanddelen uit de cannabisplant. CBD geeft je een relaxerend gevoel, maar je wordt er niet high van.

Over heel de wereld is cannabis legaal aan het worden. We moeten niet alleen meer naar de Verenigde Staten kijken, want Luxemburg is het volgende land in lijn. De vraag die overblijft is of België mee op de kar springt of achterop blijft hinken?


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  677.209
 • Aantal
  doden
  20.396