Met deze muziektips loop je 15 procent efficiënter

Dat muziek een positief effect heeft op ons humeur, is ook Monkey contributor Kirsten Sokol niet ontgaan. Het juiste liedje horen op het juiste moment: wie wordt daar niet vrolijk van? Nu blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat we uit dit mechanisme ook tijdens het sporten ons voordeel kunnen halen. Here’s how:

Wanneer je tijdens een sportieve activiteit voor de juiste achtergrondmuziek kiest, dan vind je je sportieve prestatie effectief aangenamer én zal je uithoudingsvermogen er met maar liefst 15% op vooruit gaan. Je vindt sporten dus plots leuker en je kan er langer tegenaan gaan: twee vliegen in één klap.

En er is nog goed nieuws: niet het muziekgenre waarnaar je luistert, maar wel het tempo van de muziek is van belang. Zowel popqueens als metalliefhebbers kunnen er dus hun voordeel uit halen. Voor een gemiddelde looptraining bijvoorbeeld is muziek met 120 à 140 beats per minuut ideaal. Elke sportieveling kan dus volgens dit simpele principe een soundtrack op maat samenstellen: hoe intensiever je beweegt, hoe hoger het aantal beats per minuut.

Maar hoe bepaal je juist het tempo van je favoriete nummers? Er bestaan heel wat websites en apps om de perfecte playlist voor jouw work-out mee samen te stellen. (zoals bijvoorbeeld jog.fm of Tempo Run) We geven je alvast enkele suggesties mee die je al een beetje in festivalsfeer brengen.

1. Even opwarmen (120 bpm)

Bastille – Of the Night (125 bpm)

Deze nieuwkomers deden het voorbije najaar de AB aan en spelen binnenkort ook in de Lotto Arena. Naast hun debuutalbum maakten ze ook een mix van twee ninetiesklassiekers met veel ritme (Rhythm of the night & Rhythm is a dancer) en een tekst die iedereen kent: ideaal om vol goede moed aan je sportieve sessie te beginnen.

Stromae – Papaoutai (120 bpm)

Een vrolijk deuntje van een Belg die zich in 2013 pas echt op de kaart zette. Kwestie van de laatste gaatjes in je tekstkennis weg te werken voor Werchter voor je volledig buiten adem bent.

Metallica – Enter Sandman (124 bpm)

Een klepper van een bende kleppers die deze zomer de weide van Werchter nog eens aandoen. Dat deze song zich leent tot sportprestaties in de breedste zin van het woord, bewees een balletdanser nog tijdens zijn auditie in de Belgisch-Nederlandse versie van “So You Think You Can Dance” 

2. Vlot verderlopen (135 bpm)

Daan – Housewife (132 bpm)

Een instrumentaal nummer met een stevige beat van ons Belgisch enfant terrible, om je tempo wat op te drijven. Benieuwd of Daan zich deze zomer op de festivalpodia waagt na zijn veelbesproken passage op Linkerwoofer in Antwerpen vorig jaar. Hoe dan ook: altijd een beetje feest met deze plaat. 

Franz Ferdinand – This Fire (138 bpm)

Hopelijk zetten deze sympathieke Schotten de Werchterwei nog eens volledig in de fik met oud en nieuw materiaal. Jij kan er nu alvast je innerlijke sportvuur mee aanwakkeren.

3. Ultiem sprintje (160 bpm)

Kaiser Chiefs – Na Na Na Na Na (159 bpm)

Songs met een hoge meebrulfactor doen het altijd goed. Een aanrader voor als je tegen het einde van je work-out nog wat adem overhebt. Benieuwd of de mannen op hun nieuwe plaat (voorjaar 2014) ook aan meebrullen gedacht hebben én of ze deze zomer een Belgisch festival aandoen, in navolging van Suikerrock vorig jaar.

The Black Keys – Lonely boy (166 bpm)

Eentje met een oh-oh-oh én een headliner op Werchter. Need we say more?

En bedenk nog even dit als je aan het sporten slaat: je bent misschien (nog) geen Usain Bolt, maar je wint alvast met gemak van alle hardnekkige zetelhangers.

Meer
Lees meer...