Nieuwe Michelingids voor 2023: veel nieuwkomers met één ster en extra tweesterrenrestaurant

Deze middag is in het Koninklijk Theater van Bergen de nieuwe – digitale – gids van Michelin voorgesteld. Nooit eerder telde ons land zoveel (één)sterrenzaken als nu. In tegenstelling tot een nieuwe tweesterrenzaak, kwam er geen extra driesterrenzaak. Ander groot nieuws komt van Wout Bru. Hij verloor acht jaar geleden zijn laatste ster, maar is sinds vandaag opnieuw sterrenchef. Een overzicht.

Op maandag 13 maart bekroonde Michelin opnieuw de beste Belgische (en Luxemburgse) restaurants met de nodige sterren. Zo is ons land opnieuw zestien sterrenzaken rijker, kreeg één restaurant een tweede ster en blijven dezelfde drie driesterrenzaken ons land internationaal vertegenwoordigen. Chef Peter Goossens werd bovendien in de bloemetjes gezet door Michelin, want hij besloot de deur van zijn Hof van Cleve eind dit jaar achter zich te sluiten. Ook werden vier groene sterren toegekend.

Zestien nieuwe restaurants krijgen eerste ster

Ons land is vijftien restaurants met één ster rijker. Zo pakt onder andere Willem Hiele zijn ster terug die hij in 2021 verloor door de sluiting van zijn zaak. Ook Matthieu Beudaert sloot zijn zaak, Table D’Amis, een tijd geleden en heeft nu weer een ster te pakken. Restaurant Misera van Nicolas Wentein Misera en Sensum van Maurice De Jaeger krijgen ook een eerste ster. 

Wout Bru is na acht jaar opnieuw sterrenchef. Ooit had hij twee sterren met zijn Maison Bru in Frankrijk, maar in 2015 verloor hij de laatste. Vanaf 2017 ging hij voor de groep van Marc Coucke koken in Durbuy. Met zijn restaurant Le Grand Verre behaalt hij de eerste ster. In Ixelles krijgt Humus x Hortense van Nicolas Decloedt de eerste ster.

Maurice De Jaeger van Sensum in het midden.- Bron: BENOIT DOPPAGNE/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Kevin Graf van De Bakermat in Ninove kon niet aanwezig zijn op de ceremonie omdat zijn zaak open is. In Antwerpen viel er ook nog een ster voor Glass van Wouter Van Tichelen.

In Wallonië kregen de volgende zaken ook een eerste ster: La Grange D’Hamois in Emptinne, La Table Benjamin Laborie in Ohain, La Table De Manon van Manon Schenck in Grandhan, Barge van Grégoire Gillard in Brussel en La Grappe D’Or in Autelbas, Le Roannay in Franchorchamps en Le Vieux Château in Flobecq.

Twee en drie sterren

Bozar Restaurant (Brussel) van topchef Karen Torosyan, kreeg er als enige een tweede ster bij. Torosyan, een Armeense chef die in Georgië geboren is, werd ‘een ambachtsman pur sang’ genoemd. “Zijn persoonlijke kijk op oude recepten is gedetailleerd en emotioneel”, klonk het nog.

Peter Goossens van Hof van Cleve in Kruisem sluit zijn carrière in schoonheid af. Eind dit jaar trekt hij de deur van zijn restaurant definitief achter zich dicht en neemt rechterhand Floris Van Der Veken de zaak over. Nu mocht Goossens nog één keer genieten van het feit dat hij negentien keer op rij drie Michelinsterren wist te bemachtigen.

Peter Goossens, Viki Geunes en Tim Boury Bron: BENOIT DOPPAGNE/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Viki Geunes van Zilte in Antwerpen is voor het derde jaar op rij drie Michelinsterren waard. Tim Boury mag zich met Boury in Roeselare sinds vorig jaar driesterrenchef noemen.

Groene ster

Vier zaken wonnen een groene ster, die bestaat sinds 2020 en gaat naar restaurants die een duurzame benadering van de gastronomie hebben. Het gaat om Instroom in Antwerpen, het restaurant dat chef Seppe Nobels runt met vluchtelingen. “We selecteren mensen die wachten op een verblijfsvergunning”, zegt Nobels. “We zijn een jaar en acht maanden ver en hebben intussen 72 mensen kunnen laten doorstromen naar de arbeidsmarkt. Mensen die uit oorlogsgebied komen, uit hongersnood, het is geweldig om die mensen te kunnen opleiden.”

Koning Filip op bezoek bij ‘Instroom’ van Seppe Nobels.- Bron: JONAS ROOSENS/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Daarnaast kregen het Antwerpse WILDn van Bart De Pooter en Simone Catalano, Barge in Brussel en La Grappe D’or in Autelbas ook een groene ster.

Jongste chef

De prijs voor jongste chef gaat dit jaar naar Mathieu Vande Velde (24) van Le Roannay in Franchorchamps. Hij is afkomstig uit Anderlecht en werkte eerder bij Comme Chez Soi en Le Paix. Hij mocht in Bergen ook al zijn eerste ster ontvangen. Yanick Dehandschutter van Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik wint de Sommelier Award.

Meer
Lees meer...