Minder cocaïne, meer cannabis tijdens lockdowns

De pretsigaret wint terrein, cocaïne en andere harddrugs laten gebruikers tijdens deze pandemie vaker links liggen. Dat concludeert een recente studie naar druggebruik van New York University, die bevestigt wat globaal en Belgisch onderzoek eerder al vaststelde.

Het Langone Health Center van New York University onderzocht het effect van de pandemie op druggebruik in een kleinschalige enquête, waarvan de resultaten gepubliceerd werden in het tijdschrift Substance Use & Misuse. Van de 128 ondervraagden gaf 78,6 procent aan dat ze het voorbije jaar minder cocaïne gebruikten, 71,1 procent minder MDMA en 68 procent minder LSD. Ook wie wel nog cocaïne gebruikte, rapporteerde dit minder te doen dan gewoonlijk. Aan de andere kant van het spectrum gaf 35% van de respondenten aan meer cannabis te gebruiken.

Ook in België gebruikte 1 op de 2 cocaïnegebruikers minder sinds maart

De bevindingen stroken met ander internationale studies naar druggebruik over de hele wereld. Zo concludeerde de Global Drug Survey die tussen mei en juni werd gehouden bij meer dan 55.000 respondenten wereldwijd, dat meer dan 30% een hoger gebruik van marihuana rapporteerde.

In ons land werd een online bevraging gedaan door Sciensano bij 5.764 regelmatige druggebruikers in juli 2020. Daaruit blijkt dat 60 procent van de ecstasygebruikers minder ecstasy gebruikte sinds de eerste lockdown, 1 op de 2 cocaïnegebruikers minder cocaïne en 45 procent van de amfetaminegebruikers minder amfetamine. Ook hier vormen cannabis, (en alcohol) de uitzondering, omdat het gebruik toenam. Het roken van hasj bleef stabiel.

Cannabiswinkel als ‘essentiële zaak’

Naar een verklaring voor deze verandering in druggebruik is het niet ver zoeken. Harddrugs worden vaker in de context van uitgaan en feestjes geconsumeerd. De omstandigheden waarin gebruikers normaal gezien aan dit soort middelen wordt blootgesteld, zijn door de pandemie weggevallen.

Marihuana wordt vaker thuis gerookt, en was in de Verenigde Staten specifiek nog steeds makkelijker te verkrijgen tijdens lockdowns. In bepaalde staten van Amerika werden de cannabiswinkels bijvoorbeeld geklasseerd als ‘essentiële zaken’ tijdens de coronacrisis, waardoor ze niet op slot gingen. Ook wordt er vaker naar marihuana teruggegrepen om gevoelens van angst, stress en verveling te onderdrukken, vermoeden de onderzoekers.

Lees ook:

Meer
Lees meer...