Miniserie over bestorming Capitool in de maak

Alle ogen waren op 6 januari op de Verenigde Staten gericht. De reden was jammer genoeg geen speciale verkiezing of een uniek evenement. Nee, aanhangers van toenmalig Amerikaans president Donald Trump bestormden het Capitool, het democratische hart van het land. En die bestorming wordt nu ook verfilmd.

Joe Biden is ondertussen al ongeveer twee maanden officieel de president van de Verenigde Staten. Maar z’n verkiezing is helemaal niet zo vlekkeloos verlopen als dat bij andere presidenten wel het geval was. Dat komt voor een (groot) deel door z’n tegenstander in die strijd, republikein Donald Trump.

Fraude

Trump verzette zich al van in het prille begin van de Amerikaanse presidentsverkiezingen tegen de stemmen per post. Heel wat democratische Amerikanen stemden namelijk op die manier, om zo hun huis niet onnodig te moeten verlaten. Maar Trump beweerde dat de democraten met die stemmen per post zouden frauderen.

Aan die bewering heeft ie tot het bittere eind vastgehouden, en Trump heeft de hele verkiezingscampagne z’n aanhangers van z’n gelijk overtuigd. Ze gingen er zelfs zo hard in mee dat ze na een speech van de toenmalige president het Capitool bestormden. Da’s het “democratische hart” van de Verenigde Staten.

Miniserie op Showtime

De bestorming van het Capitool was dodelijk. Meer dan 140 mensen raakten gewond en 5 mensen overleden. Die zesde januari was dus een zwarte dag in de democratische geschiedenis van de Verenigde Staten. De gebeurtenis raakte zelfs zo veel mensen, dat Showtime er nu al een miniserie over wil maken.

Showtime is de televisiezender achter onder andere Dexter, Homeland en The Tudors. Vorig jaar nog loste de zender The Comey Rule. Da’s een miniserie over FBI-directeur James Comey die de banden tussen Donald Trump en Rusland onderzoekt nadat Trump net tot president is verkozen.

The Comey Rule is van de hand van Billy Ray en Shane Salerno. En die twee steken ook hun schouders onder de serie over de bestorming van het Capitool. Ray gaat die schrijven en regisseren. Salerno wordt (samen met Josh McLaughlin) uitvoerend producent.

Verschillende standpunten onderzoeken

Het was entertainmentwebsite Variety die met het nieuws kwam. Volgens de site gaat de miniserie “verschillende standpunten van de gebeurtenissen die tot de bestorming hebben geleid, onderzoeken”. Het gaat onder andere om “de laatste dagen van Trump-administratie”. Het hoogtepunt van de reeks wordt “de bestorming zelf, de nasleep en de onderzoeken van de FBI en het Congres”.

Meer
Lees meer...