Moh! Deze 10 uitvindingen zijn 100 procent Belgisch

Een beetje nationale trots kan nooit kwaad. Ons Belgenland heeft in zijn bijna 200-jarige geschiedenis een resem mensen en producten voortgebracht waar we terecht fier mogen op zijn. Net zoals Lampiris honderd procent Belgisch is, zijn de volgende personen en dingen even Belgisch als frieten, chocolade en Kuifje!

1. Speculoospasta

foggyair
Tot zover de ochtenden dat je enkel de keuze had tussen gewone of tweekleurige choco. Dankzij een uitvindingenprogramma op de openbare omroep kreeg ontbijtend Vlaanderen er in 2008 een heerlijke smeerpasta bij. Nationale trots om duimen en vingers bij af te likken!

2. Rolschaatsen

Tumblr
Wie had er als kind gedacht dat de rolschaatsen, die geregeld voor geschaafde knieën zorgden, van Belgische makelij waren? De uitvinder woonde in het Hoei van de 18de eeuw, maar vergat een patent te nemen op zijn idee, waardoor een Amerikaan later officieel met de uitvinding … ehm … wegrolde.

3. Slow motion-technologie

Giphy
De volgende keer dat je Maria Sharapova’s backhand in slow motion op je tv ziet, weet dan dat je het aan een Luiks bedrijf te danken hebt. Dankzij hun technologie krijgen duizenden televisiezenders de mogelijkheid om vertraagde, duidelijke beelden te tonen. Zo kun je meteen mee beslissen of die bal wel werkelijk op de lijn was. Game, set and match, Belgium!

4. Het plastic regenkapje

Giphy
Start de motoren alvast, want de fashion police komt eraan. Ook al is deze uitvinding enkel populair bij dames die zich nog levendig de inhuldiging van koning Boudewijn kunnen herinneren, toch was het plastic regenkapje een internationaal succes. En dat allemaal dankzij een Antwerpse uitvinder die het waarschijnlijk kotsbeu was dat zijn vrouw na iedere regenbui naar de kapper trok. Gokken we.

5. Parkeersensoren

Giphy
Eind jaren 80 plaatste de Belg Rudy Beckers als eerste parkeersensoren op zijn auto. De reden? Zodat zijn vrouw niet meer zou moeten uitstappen om aanwijzingen te geven tijdens het parkeren. We veronderstellen dat zowel zijn vrouw als de rest van de wereld er hem nog steeds dankbaar om zijn. Maar net als de uitvinder van de rolschaatsen vergat ook Rudy zijn sensoren te patenteren. Waar blijft die opleiding patenten aanvragen, VDAB?

6. Proba-2

Giphy
Ruimteweersvoorspellingen. Je bent er niets mee wanneer je wil weten of het zal regenen tijdens je weekendje Maastricht, maar dankzij de Belgische bouwheren van de Proba-2, een satelliet die de zon observeert, heeft de Europese Ruimtevaartorganisatie er een schat aan informatie bij inzake het ruimteweer. Dit is onder andere erg belangrijk voor astronauten.

7. Azalea

Giphy
Zeg het voor één keer met een pot azalea’s in plaats van met een boeketje rozen. Deze soort rododendron wordt vanuit België naar verschillende landen geëxporteerd, maar vindt vooral in Frankrijk een grote afzetmarkt. Vooral de Gentse azalea heeft een groot aanzien bij zowel kenners als liefhebbers van de plant. 

8. Cricket

Giphy
De kans dat je cricket in dit lijstje had verwacht is klein. De kans dat je ook weet hoe cricket gespeeld wordt, is nog kleiner. En toch werd deze Engelse sport volgens de BBC in de 16de eeuw over het Kanaal geïntroduceerd door Vlaamse immigranten. In de eerste vermeldingen van het spel werden de Vlamingen beschreven als de koningen van het spel. Vijfhonderd jaar later lijkt ons koninkrijk volledig verdwenen.

9. Elektrische deurbel

Giphy
“Ik moest kloppen, want de deurbel bestaat niet.” Zo zou het ongeveer klinken ten huize Samson mocht de Belg Polydor Lippens in 1850 niet de elektrische deurbel uitgevonden hebben. Geen idee of hij zijn uitvinding patenteerde, maar Lippens kreeg wel een job aangeboden als leraar fysica voor de kinderen van koning Leopold I. 

10. JPEG

Giphy
Wij kennen vooral .jpg als extensie wanneer we foto’s op onze computer opslaan, maar er zit een complex proces achter van broncodering en datacompressie. Iets wat we te danken hebben aan de Belgische wiskundige Ingrid Daubechies. Misschien eens aan denken de volgende keer dat je een schattige foto van slapende puppies downloadt. 

Stuk voor stuk Belgische uitvindingen waar we trots mogen op zijn. En ook Lampiris is trots op zijn 100 procent Belgische identiteit. Ontdek hun groene elektriciteit en hernieuwbare energie als ecologische oplossing voor de toekomst op hun website.

Meer
Lees meer...