Waarom Netflix toch nog een nieuw seizoen van ‘Borgen’ wil, negen jaar na het oorspronkelijke einde van de Deense reeks

DR

We vielen zowat van onze stoel toen eind april het nieuws binnenliep dat Netflix een nieuw seizoen van Borgen had besteld. Het nieuwe seizoen van de reeks over de Deense politiek wordt in 2022 verwacht.

Het is nieuws waarbij we niet meteen weten wat we er mee aan moeten, want het einde van Borgen dateert al van 2013 en weinig reeksen zijn zo charmant geëindigd als deze. Kan het even goed worden als het was? Of gaat dit nieuwe vierde seizoen toch vooral een schaduw werpen op wat vooraf ging?

Het zijn vragen waar we voorlopig geen antwoord op kunnen formuleren, maar wat vertrouwen geeft, is dat Netflix de productie van het vierde seizoen overlaat aan de Deense openbare omroep DR, die ook de eerdere seizoenen heeft gemaakt.

DR

Borgen wordt soms ook “de Deense House Of Cards” genoemd, maar dat klopt niet. Waar Kevin Spacey en Robin Wright gestalte gaven aan een verderfelijk powerkoppel met een meesterplan, staat premier Nyborg, de eerste vrouwelijke premier in Denemarken, in Borgen een progressief milieubeleid voor en probeert ze altijd op een correcte manier aan politiek te doen. Ze probeert keuzes te maken die ze kan rijmen met haar persoonlijke waarden en overtuigingen. Dat lukt niet altijd, maar zelfs wanneer ze tegen haar eigen morele waarden moet ingaan, begrijpen we als kijker waarom ze die bepaalde keuze moest maken.

Terwijl de reeks liep, kreeg Denemarken met Helle Thorning-Schmidt (premier van 2011-2015) overigens ook echt de eerste vrouwelijke Deense premier. Of Borgen daar een directe invloed in heeft gehad, is moeilijk na te gaan, maar Knudsen was zo overtuigend in haar rol dat het ons ook weer niet zou verbazen dat de serie op zijn minst een handje heeft geholpen.

Dat Netflix interesse heeft in een vierde seizoen is verrassend, en toch ook weer niet. Want hoewel de makers de richtlijn hadden gekregen om Borgen zo Deens mogelijk te maken, werd de reeks wereldwijd verkocht, ook aan landen die cultureel of qua afstand verder van ons verwijderd liggen, zoals Rusland, Zuid-Korea of Colombia. Netflix weet dus: deze reeks kan een wereldpubliek bereiken, want ze hééft dat eerder al eens gedaan.

Het is zeker dat hoofdrolspeelster Sidse Babett Knudsen als Birgitte Nyborg opnieuw zal meedoen, net als Birgitte Hjort Sørensen die Katrine Fønsmark speelt. Later dit jaar komen de drie vorige seizoenen wereldwijd op Netflix te staan, een gevolg van de deal, maar ook nu al zijn de drie seizoenen bij ons te zien op verschillende platformen.

De eerste drie seizoenen van Borgen – en dus de volledige reeks tot nu toe – is bij ons te bekijken via Play van Telenet en Lumiereseries.com.

Gesponsorde artikelen