Netflix stelt maatregelen tegen delen van wachtwoorden uit … maar die komen er wel sowieso

De geplande maatregelen van Netflix tegen gebruikers die hun wachtwoord met anderen delen, zijn voor korte tijd uitgesteld. Na een proefperiode in vier landen zouden die maatregelen normaal eind maart wereldwijd ingevoerd worden. Die datum is nu verschoven naar het tweede kwartaal van dit jaar, rond eind juni dus.

Netflix heeft bekendgemaakt hoe het het delen van wachtwoorden wil aanpakken. Onderzoek wees namelijk al uit dat meer dan de helft van de Netflixgebruikers zijn, haar of hun wachtwoord deelt. Daardoor verliest Netflix een aanzienlijk deel van z’n winst. Maar dit probleem aanpakken is makkelijker gezegd dan gedaan.

Account sharing

Na heel wat verschillende testen in verschillende landen besliste Netflix begin dit jaar welk systeem zal ingevoerd worden. Concreet moeten gebruikers die iemand van buiten hun gezin aan hun Netflixaccount willen toevoegen een extra bedrag betalen voor “extra leden“. Dat bedrag varieert, afhankelijk van het land, van prijs. Het ligt voorlopig tussen 4 en 6 euro.

Die nieuwe regels rond account sharing zijn begin februari ingevoerd in Canada, Nieuw-Zeeland, Portugal en Spanje. Daar zou het effect van de maatregel geëvalueerd worden. Bedoeling was om eind maart dat uit te breiden naar andere landen. Dat is voorlopig nog niet gebeurd en zal ook niet direct gebeuren.

Vanaf tweede kwartaal

Op de presentatie van hun kwartaalcijfers heeft Netflix daarover meer uitleg gegeven. “We zien in elke markt waar we zo’n plannen aankondigen dat er een deel van de abonnementen geannuleerd worden. Dat heeft een invloed op onze ledengroei op korte termijn. Eens mensen hun eigen accounts beginnen activeren en bestaande abonnees extra leden toevoegen, zien we een stijging in de inkomsten”, klonk het daar volgens CNN.

De volledige wereldwijde roll-out van die maatregelen staat nu gepland voor het tweede kwartaal van 2023, eind juni dus. Of het systeem dan ook meteen in België zal ingevoerd worden, is voorlopig niet geweten.

Bekijk hier onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Meer
Lees meer...