Nieuw op Netflix deze week: supersterren in ‘The Prom’, Belgisch-Nederlandse kerstfilm ‘De Familie Claus’ en de mooie animatiefilm ‘Canvas’

Disney liet vandaag een bommetje vallen door aan te kondigen dat hulu/Star vanaf eind februari 2021 ook bij ons beschikbaar zal zijn. Het moge duidelijk zijn: de streamingoorlog woedt volop. We mogen er dus zeker van zijn dat ze ook bij Netflix niet stilzitten en hun best zullen blijven doen om ons elke week opnieuw van nieuwe content te voorzien. Dit is de oogst van deze week.

Series

We naderen het einde van het jaar en dat is er ook stilaan aan te merken: bij de series ontbreken grote titels deze week. Wel is er Alice In Borderland, een Aziatische reeks waar ook buiten Japan naar wordt uitgekeken. Hierin raakt een gameverslaafde man betrokken bij een spel waar hij steeds gevaarlijkere uitdagingen aan moet gaan om te kunnen blijven overleven: The Hunger Games meets Nerve, zo ongeveer.

Uit Spanje komt El Desorden Que Dejas (The Mess You Leave Behind), de nieuwe thrillerserie van de makers van Élite. Het verhaal handelt over een docente die aan de slag gaat op een nieuwe middelbare school. Ze komt meer en meer te weten over haar voorgangster en de verdachte manier waarop die om het leven is gekomen. Wanneer Raquel meer en meer informatie begint te verzamelen moet ze beginnen vrezen voor haar eigen leven.

Nog een docent aan het werk in het derde seizoen van de komische reeks Mr. Iglesias, waarvan de seizoenen elkaar in sneltempo opvolgen. Het blijft de taak van deze geschiedenisleerkracht om hoogbegaafde studenten bij de les te houden.

Film

The Prom is de nieuwe film van Ryan Murphy, de man die nooit slaapt. In deze bewerking van het gelijknamige boek van Bob Martin en Chad Beguelin, dat al een succesvolle musicalversie kreeg op Broadway, spelen onder andere Meryl Streep, Nicole Kidman, Kerry Washington en James Corden mee. Die laatste lag recent nog onder vuur door de wel heel erg stereotiepe manier waarop hij een homoseksueel personage heeft neergezet in de film.

Het verhaal gaat over Emma Nolan, (Jo Ellen Pellman), een lesbische studente aan de middelbare school. Zij wil doodgraag naar het eindejaarsbal (prom) met haar vriendin Alyssa (Ariana DeBose), maar dat wordt niet toegelaten door de school. Dee Dee Allen (Meryl Streep) en Barry Glickman (James Corden) horen dit verhaal en willen iets doen voor Emma en Alyssa. Dee Dee en Barry zijn twee excentrieke Broadway-sterren die de laatste tijd maar moeilijk aan de bak komen. Ze schakelen de hulp in van nog twee hasbeens, Angie (Nicole Kidman) en Trent (Andrew Rannells). Het kleurrijke viertal zal proberen om Emma en Alyssa de avond van hun leven te geven.

Netflix hoopt met The Prom een paar Oscarnominaties binnen te halen, die van Dallas Buyers Club (2013) zijn al binnen. Matthew McConaughey en Jared Leto wonnen respectievelijk de Oscar voor beste acteur en die voor beste mannelijke bijrol. Daarnaast won de film ook de Oscar voor beste make-up en haarstijl. Dat hoeft niet te verbazen als je weet dat de film gaat over Ron Woodroof, een cowboy uit Dallas bij wie HIV wordt vastgesteld, zijn strijd voor goeie medicijnen en zijn vriendschap met de travestiete Rayon.

Ook net op Netflix toegevoegd is Suburbicon (2017), de onderschatte door George Clooney geregisseerde film waarin Matt Damon in het stadje uit de titel gaat wonen. Het is een familievriendelijk stadje met mooie betaalbare woningen en gemanicuurde gazons. Alles verloopt er goed tot een huisinbraak uit de hand loopt én er een zwarte familie in de buurt komt wonen.

De periode waarin Jan Decleir Sinterklaas speelde ligt intussen helaas al een tijdje achter ons, maar Decleir als kerstman kunnen we nu leren kennen. De Familie Claus is het zoveelste coronaslachtoffer en is daarom nu in de Benelux op Netflix te bekijken in plaats van in de filmzaal. In deze geheel voorspelbare, maar wel mooie jeugd- en eindejaarsfilm maken we kennis met Jules (Mo Bakker), een jonge tiener die een hekel heeft aan kerst.

Hoewel zijn vader altijd zei dat we met kerst vieren dat er altijd weer licht komt, zelfs na de donkerste dagen, en hoewel hij een moeder heeft die kleur wil brengen in de donkere dagen met de koekjes die ze bakt, toch kan Jules niet geloven dat hij ooit kerst niet meer zal haten. Tot hij het geheim van zijn opa ontdekt. Met een mooie gastrol én titelsong van Pommelien Thijs uit #LikeMe en komische noten van Eva Van Der Gucht, Josje Huisman, Janne Desmet en mopperkont Stefaan Degand als kerstelfjes.

Eindigen doen we met een kleinood van amper negen minuten. De animatiefilm Canvas vertelt het mooie verhaal van een grootvader die net zijn echtgenote heeft verloren. Hij blijft echter niet bij de pakken zitten en besluit zijn oude hobby weer op te nemen: schilderen op canvas.

Docu & Reality

Geen nieuwe week zonder ten minste toch een beetje true crime op Netflix. In de nieuwe docuserie Room 2806: The Accusation wordt de ophefmakende aanrandingszaak gevolgd waarbij de Franse politicus Dominique Strauss-Kahn in 2011, op het hoogtepunt van zijn carrière, betrokken raakte.

In The Surgeon’s Cut gaat het er veel eerzamer aan toe. In deze vierdelige docureeks praten vier chirurgen over hun leven en hun beroep.

En nog iets luchtigs om het overzicht van deze week mee af te sluiten. Het tweede seizoen van Ru Paul’s Drag Race: All Stars – het dateert al van 2016 – is nu ook op Netflix te zien. Ru Paul’s Drag Race is sinds 2009 uitgegroeid tot een gigantisch internationaal succes, met ook wereldwijde liveshows als gevolg. Het betreft hier een soort van America’s Next Top Model, maar dan voor dragqueens. Drags moeten er bijvoorbeeld hun eigen kleding maken en die showen op de catwalk. In de All Stars-reeks nemen bekende namen uit de voorgaande reeksen het tegen elkaar op.

Hier kan je onze lijst bekijken met de 50 beste series op Netflix.

Meer
Lees meer...