Nieuw te streamen deze week: ‘Mocro Maffia’ en ‘Manifest’ hebben nieuwe afleveringen, ‘The Days’ is nieuw, ‘Indiana Jones’ en ‘The Godfather’ zorgen voor de filmklassiekers en ‘Bones And All’ is nieuwe filmpret

Op één week tijd zijn met Succession, Barry, The Marvelous Mrs. Maisel en Ted Lasso vier grote langlopende series tot een einde gekomen. De liefhebber weent dan, maar weet ook: zo wordt er ruimte gemaakt voor iets nieuws. Deze week zijn de allerlaatste afleveringen van Manifest op Netflix te zien en ook de Nederlandse topreeks Mocro Maffia is terug met een laatste seizoen. Maar de echte toppers zitten deze week in het filmaanbod, al zijn ze niet meer zo nieuw. Een overzicht van de beste titels van de voorbije week!

Series

Wie nog niets van Mocro Maffia gezien heeft, kan nog voor heel wat plezier terecht op Streamz. De reeks bestaat momenteel al uit vier seizoenen en drie kortfilms. Door de deal die Streamz heeft met de Nederlandse streamer Videoland start het nieuwe vijfde seizoen van de populaire Nederlandse misdaadreeks bij ons tegelijkertijd dan in Nederland. De reeks verkent het druggeweld in Amsterdam en vertelt daarbij het fictieve verhaal van de rivaliteit tussen twee bendes die leidt tot een spiraal van geweld. Aan het begin van het nieuwe seizoen heeft Paus Nederland voor bekeken gehouden, waardoor er weer ruimte ontstaat voor nieuwe spelers in Amsterdam. Havik en Komtgoed zien hun kans mooi en willen naam beginnen maken voor zichzelf. Adil en Meltem treffen intussen voorbereidingen om hun boeltje te pakken en naar Marokko te vertrekken. Het nieuwe seizoen van Mocro Maffia wordt iedere vrijdag van een nieuwe aflevering voorzien op Streamz.

De liefde, uiteindelijk zijn we daar toch allemaal naar op zoek. Op Prime Video kunnen we wegmijmeren bij het tweede seizoen van de romantische dramareeks With Love waarin die zoektocht centraal staat. De belangrijkste personages zijn Lily en Jorge Diaz, broer en bus. We zien in With Love hoe hun eigen leven, als dertigers ondertussen, grote veranderingen ondergaat, langs huwelijken, nieuwe liefdes en liefdesverdriet, en hun pad blijft ook dat van mensen kruisen die eveneens op zoek zijn naar liefde. De zes nieuwe afleveringen zijn in één keer te bekijken.

Na een reddingsactie door Netflix kwam er een vierde seizoen van Manifest. Het gaf de makers de kans om hun verhaal mooi af te ronden. Dat gebeurt nu met het beschikbaar stellen van de laatste tien afleveringen van de spannende reeks. Daarin zien we hoe de tijd nu echt begint te dringen voor de familie Stone. De vraag is of ze het mysterie van het vliegtuig en zijn passagiers zullen oplossen voor de deadline of zullen ze samen met de rest van de wereldbevolking hun einde kennen?

Een reeks die helemaal nieuw is op Netflix is het Japans-Amerikaanse The Days. In deze achtdelige reeks draait het om een stukje recente vreselijke geschiedenis: de meest recente kernramp die de mensheid heeft meegemaakt. Op 11 maart 2011 beeft de zee in Japan wat een tsunami tot gevolg heeft. De vloedgolf kost het leven aan duizenden mensen en veroorzaakt een paniek in de kerncentrale die al veertig jaar in gebruik was op dat moment. De gebeurtenissen in de miniserie vinden plaats over een periode van zeven dagen. De ramp wordt beschreven vanuit het perspectief van de Japanse regering, bedrijfsorganisaties en degenen die hun leven die dag op het spel zetten. U hoort het al: diegenen die Chernobyl toptelevisie vonden hebben een nieuwe reeks om van te smullen.

Iedereen die al even Netflix in huis heeft weet dat de streamingdienst graag regelmatig uitpakt met een reeks waarin meer bloot te zien is dan strikt noodzakelijk lijkt. Hoewel die reeksen bedenkelijk van kwaliteit zijn – met Sex/Life en de Mexicaanse reeksen Oscuro Deseo en Triada als bewijsstukken – blijft Netflix soortgelijke reeksen maken én blijven ze ermee scoren. In het nieuwe Colombiaanse Perfil Falso (Fake Profile) volgen we Camila die de man van haar leven hoopt te vinden via een datingapp. Ze ontmoet de knappe Fernando waarmee het meteen seksueel klikt. Later blijkt dat Fernando niet helemaal is zoals hij zich heeft voorgedaan en dat hij helemaal niet single is. Daarop besluit ze om de man het leven zuur te maken, wat haar in een web doet terecht komen van machtsspelletjes, verboden seks en gevaar. Vast snel terug te vinden in de Netflix top 10!

Het Franse Chair Tendre op Disney+ ziet er dan net iets eleganter uit. Actrice Angèle Metzger geeft gestalte aan Sasha, een meisje dat op het punt staat om naar een nieuwe middelbare school te gaan nadat ze naar een nieuwe stad verhuisd is. Sasha laat overal een mysterieuze indruk achter. Ze maakt nieuwe vrienden, flirt met jongens en maakt ruzie met haar ouders. Maar twee weken geleden kenden mensen Sasha nog als jongen. Sasha, een intersekse persoon, heeft nu besloten om haar vrouwelijke kant te omarmen.

We reizen de wereld weer rond via de streamingdiensten, want Disney+ laat ook nog de Original Serie Aktris op ons los. Hierin volgen we Yasemin Derin, een beroemde actrice in Turkije die al jaren een dubbelleven leeft. Ze verstopt zich achter haar roem, maar door dit verrassende tweede leven raakt Yasemin echter betrokken bij een avontuur vol geheimen.

En tot slot ook nog dit: naar aanleiding van de docureeks Mirakel N°71 (zie verder bij docu & comedy) zijn enkele reeksen van regisseur Nathalie Basteyns opnieuw toegevoegd aan VRT MAX. Wie Lost Luggage (ook op Disney+) of Beau Séjour (beide seizoenen zijn opnieuw beschikbaar) nog niet gezien heeft, kan de reeksen nu inhalen. Ook de mooie docureeks En Toen Was Het Stil, over de slachtoffers van de aanslagen op Zaventem, is opnieuw beschikbaar gesteld.

Film

Eind deze maand komt er zowaar een nieuw Indiana Jones-avontuur in de bioscoop, mét Harrison Ford. Alle partijen hebben wel laten verstaan dat Indiana Jones And The Dial Of Destiny (release op 28 juni) het allerlaatste avontuur van onze favoriete archeoloog zal zijn. Om enig voorbereidingswerk te vergemakkelijken heeft Disney alvast alle voorgaande avonturen op Disney+ gegooid. The Raiders Of The Lost Ark (1981), Inidiana Jones And The Temple Of Doom (1984), Indiana Jones And The Last Crusade (1989) en nakomertje Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Scull (2008) zijn nu dus allemaal op Disney+ te bekijken.

Filmklassiekers zijn niet altijd even eenvoudig te vinden, maar Netflix heeft er nu toch weer twee van groots formaat in hun aanbod gegooid. The Godfather (1972) en The Godfather Part II (1974) staan te blinken in hun catalogus. The Godfather Part III (1990) is dan weer in geen velden of wegen te bekennen, maar goed: met de eerste delen zijn we toch weer een stevige zes uur zoet.

Nu Prime Video ook een online videotheek in hun abonnement heeft en het aanbod van MGM+ begint hun collectie er steeds indrukwekkender uit te zien. Dat eigenaarsschap van MGM zorgt niet alleen voor een weelde aan klassiekers, maar ook voor relatief nieuwe films die gewoon de catalogus in komen walsen. De laatste toevoeging die de moeite waard is, is Bones And All met de ongenaakbare Timothée Chalamet in een donker liefdesverhaal. Taylor Russell houdt zich trouwens ontzettend goed staande naast Chalamet in dit verhaal over twee jonge verliefde mensen die proberen te overleven aan de randen van de samenleving. Samen ondernemen ze een ware odyssee, die hen voert langs de achterafweggetjes, verborgen doorgangen en valluiken van het Amerika van Ronald Reagan. Maar uiteindelijk leiden alle wegen toch terug naar hun angstaanjagende verleden.

Ook twee nieuwe films op Netflix, waaronder het Italiaanse Mixed By Erry, een film voor nostalgici die het belang van mixtapes op cassette onderlijnt. Het verhaal draait rond drie broers – Enrico, Peppe en Angelo Frattasio – die in een wijk in Napels leven. De eerste heeft een passie voor muziek en zou graag dj worden, maar zijn gebrek aan aantrekkingskracht en zijn verlegen karakter weerhouden hem ervan het te proberen. Hij troost zich door compilaties te mixen voor vrienden en klanten, met behulp van de bandrecorders in de winkel voor elektrische apparaten waar hij werkt. Wanneer de winkel sluit, besluit Enrico van zijn compilaties een echte baan te maken. Eerst opent hij een winkeltje waar hij gepersonaliseerde cassettes maakt voor de bewoners van de buurt, later besluit hij samen met Peppe een plaatselijke baas om een lening te vragen voor de aanschaf van geavanceerde audiorecorders waarmee hij in korte tijd veel cassettes kan kopiëren. Het duurt niet lang voordat de politie hen op de hielen zit.

En nog meer muziek in de Deense film A Beautiful Life op Netflix. Het hoofdpersonage hier heet Elliott, een jonge visser met een buitengewone stem. Hij krijgt de kans van zijn leven wanneer hij wordt ontdekt door de succesvolle spraakmakende muziekmanager Suzanne. Zij koppelt Elliott al snel aan haar vervreemde dochter en muziekproducente Lilly.

Docu & Comedy

Eén week geleden is het nu dat het bericht van het overlijden van Anna Mae Bullock, oftewel Tina Turner, op alle telefoons binnen liep. Wij hebben maar één tip wat dat overlijden betreft: TINA, de documentaire die HBO maakte over het leven van de zangeres, toont Tina Turner krachtig en kwetsbaar als nooit tevoren. De film is nog enkele weken te bekijken via VRT MAX.

In de mooie driedelige docureeks Mirakel N°71 op VRT MAX zien we hoe fotografe en televisiemaker Lieve Blancquaert regisseur Nathalie Basteyns vergezelt op een tocht naar Lourdes, hopend op een mirakel. Ook verpleger Gustave Dukomeni vergezelt het duo. Nathalie heeft immers MS en een tocht naar Lourdes, in de rolwagen, is niet zonder risico’s. Onderweg praat het drietal ook met verschillende passanten en met zuster Bernadette Moriau, aan wie het zeventigste en laatste erkende mirakel van Lourdes zich voltrok. Ook neurowetenschapper Michiel van Elk komt aan het woord en heeft het over het effect van spirituele ervaringen in ons brein.

Vanuit het niets plots op Netflix geland: Blackfish (2013), de BAFTA-genomineerde documentaire over de orka Tilikum die op zijn eentje de dood van maar liefst drie begeleiders op zijn geweten heeft, door drie losstaande incidenten. Toch zijn orka’s in de vrije natuur niet agressief of gevaarlijk. Blackfish focust op het verhaal van Tilikum en de controverse rond orka’s in gevangenschap.

Drie seizoenen houdt Painting With John het al vol, met dank aan HBO, terwijl het één van de minst sensationele programma’s ooit gemaakt is. En net daardoor zo uniek in het streaminglandschap van vandaag. In de zes nieuwe afleveringen van het nieuwe seizoen wordt muzikant, schilder, acteur en regisseur John Lurie gefilmd terwijl hij aan het schilderen is. Tijdens dat proces deelt hij wijsheden over muziek, kunst en het leven zelf. Heerlijke televisie om bij weg te mijmeren. Elke week landt een nieuwe aflevering op Streamz, op zaterdag.

Wie af en toe zijn radio aan zet kan er niet naast luisteren: Nederlandstalige popmuziek is populairder dan het ooit geweest is. Eén van die Nederlandstalige popidolen is Metejoor, Op 3 en 4 november van dit jaar laat hij zijn eerste twee Sportpaleizen vollopen. Op Streamz zorgen ze ervoor dat we de zanger beter leren kennen. In vier afleveringen geeft Met De Joris – De Weg Naar Metejoor een beeld van hoe Joris Van Rossem de populaire zanger Metejoor werd.

Afsluiten doen we met comedy met de grensverleggende sketchshow I Think You Should Leave with Tim Robinson op Netflix dat al aan zijn derde seizoen toe is. In zes nieuwe afleveringen van telkens een kwartier krijgen we ook zes nieuwe sketches voorgeschoteld. Het uitleggen kan niet, dit is een show die je moet ervaren. De rode draad doorheen de sketches zijn mensen die zich ergens voor schamen en die zich proberen uit nesten te werken, maar daardoor uiteraard precies het omgekeerde bereiken. Naast de sketches op zich is Tim Robinson ook een meme-hit geworden en ook het nieuwe seizoen maakt duidelijk dat zijn absurde humor nog niets aan kracht heeft ingeboet.

Meer
Lees meer...