Nieuw te streamen deze week: ‘Wednesday’ en ‘Echo 3’ zijn nieuwe series, ‘Nobody Has To Know’ en ‘The Swimmers’ de mooiste films en Lizzo en Elton John zorgen voor de muzikale noot

Vorige week waren er zo geweldig veel nieuwe series dat die onmogelijk bijgekeken kunnen zijn. Dat treft, want deze week zijn er maar twee: Wednesday (Netflix) van Tim Burton en Echo 3, een nieuwe reeks op Apple TV+. Het rijtje nieuwe films en documentaires zijn dan weer wel lekker lang en The Guardians Of The Galaxy zorgen ook nog voor wat kerstsfeer. Een toelichting bij elke door ons geselecteerde titel vind je hieronder.

Series

Onlangs liet de legendarische regisseur Tim Burton optekenen dat hij helemaal klaar was met werken voor Disney. Burton verklaarde dat hij doorheen zijn carrière verschillende keren ontslagen en weer aangenomen werd door Disney, maar dat hij in 2019 toen hij voor de studio aan Dumbo werkte realiseerde dat hij nooit meer voor Disney wilde werken. “Ik voelde me als Dumbo: alsof ik in een verschrikkelijk groot circus werkte”, zei Burton.

Dus heeft de man nu de oversteek gemaakt naar Netflix waar hij mee zijn schouders zet onder Wednesday, een serie over het bekende personage uit The Addams Family. Burton is executive producer van dienst en regisseert ook vier van de acht afleveringen. Jenna Ortega speelt Wednesday Addams, een studente aan de Nevermore Academy, een school waar ze probeert om haar opkomende paranormale gaven onder de knie te krijgen. Tegelijkertijd probeert Wednesday ook om het mysterie waarin haar ouders 25 jaar geleden verwikkeld waren op te lossen.

Op Apple TV+ doen ze er nog één serie bij die ook deze week start: Echo 3. De reeks draait rond de verdwijning van Amber (Jessica Ann Collins), het hart van de familie Chesborough. Haar broer Bambi (Luke Evans) en haar man Prince (Michiel Huisman) zijn twee mannen met militaire ervaring en besluiten om zelf naar hun zus op zoek te gaan. Maar ze hebben beide ook een gecompliceerd verleden en op de achtergrond woedt een geheime oorlog. De serie is ontwikkeld door Mark Boal, de scenarist en producer die al twee Oscars won aan de zijde van Kathryn Bigelow en samen met haar aan The Hurt Locker (2008), Zero Dark Thirty (2012) en Detroit (2017) werkte. Echo 3 start deze week met de eerste twee van tien afleveringen.

The Crown is een succes op Netflix en ook al kwam er heel wat kritiek op het vijfde seizoen: wij waren er nog steeds weg van. In de driedelige reeks Blood, Sex & Royalty krijgen we meer monarchen, maar wel op een geheel andere manier dan de ietwat platvloerse titel doet vermoeden. In deze Britse reeks staan de levens van de dodelijkste en meest sexy monarchen centraal. De reeks draait om de rol van de vrouw aan het hof in de zestiende eeuw en zoomt in op Anne Boleyn die, onder andere, een affaire had met Henry VIII. Het bijzondere aan deze reeks is dat gedramatiseerde scènes zich afwisselen met commentaar van historisch experten, zodat we toch echt wel iets zouden moeten opsteken van deze reeks.

En dat was het een beetje wat fictie betreft, op een Marvelspecial op Disney+ na. The Guardians Of The Galaxy Holiday Special werd net zoals alle andere afleveringen van de Guardians opnieuw geregisseerd door James Gunn. Hierin ziet Peter Quill het allemaal even niet meer zitten nu zijn geliefde Gamora er niet meer is. De rest van de Guardians ontdekt dat het op aarde binnenkort Kerst is. Om Peter op te vrolijken gaan ze daarheen om het perfecte cadeau voor hem te vinden: Footloose-ster Kevin Bacon. Ook deze special behoort overigens nog tot de vierde fase van het MCU.

Films

De film was dit voorjaar weer al te snel uit de cinemazalen verdwenen, maar Nobody Has To Know (de originele Franse titel is L’ombre D’un Mensonge) is nu ook op Streamz te vinden. De Belg Bouli Lanners speelt hierin Phil, een Belg die al enige tijd op het Schotse eiland Lewis woont en werkt. Wanneer hij een beroerte krijgt, blijkt dat hij geheugenschade heeft opgelopen en niet meer weet wie hij nu precies was of wat hij daar in Schotland doet. Het is Millie (Michelle Fairley, bekend uit Game Of Thrones), die tot de familie behoort waarvoor Phil werkt, die hem onder zijn hoede neemt. Ze vertelt hem ook dat ze een affaire hadden voor Phil zijn beroerte kreeg, een affaire die voor de rest van de diepchristelijke eilandgemeenschap geheim was.

A Journal For Jordan kwam bij ons helemaal niet in de zalen, maar heeft toch onze aandacht weten te trekken omdat het de vierde film is, en de eerste sinds Fences (2016) waarin Denzel Washington instond voor de regie. De film – die nu op Streamz staat – werd in de Verenigde Staten eerder lauw ontvangen, maar het verhaal over een militair die gestationeerd is in Irak en besluit om een dagboek bij te houden voor zijn zoontje waarin hij hem goede raad geeft over hoe op te groeien klinkt als een typische Denzel-film. De hoofdrol gaf hij deze keer, wegens zelf al op te gevorderde leeftijd om een jonge militair te spelen, door aan Michael B. Jordan.

Ook de Scandinavische horrorfilm De Uskyldige (The Innocents) is nu via Streamz te bekijken. Hierin spelen vier kinderen tussen zes en twaalf samen, ver weg van het alziende oog van volwassenen. Pas wanneer niemand hen ziet kunnen de kinderen hun mysterieuze krachten naar boven laten komen. Het is alsof een geheime, nieuwe wereld voor hen opengaat waar evenwel onverklaarbare en angstaanjagende gebeurtenissen zich voordoen.

Tot slot landt ook Mothering Sunday nog op Streamz. Dit romantische drama speelt zich af op Moederdag 1924, een dag waarop dienstmeid Jane (Odessa Young) vrij heeft gekregen. Zelf is ze wees en heeft ze geen familie om te bezoeken. Het echtpaar voor wie ze werkt, de Nivens, gaat die dag lunchen ter ere van de verloving van Paul (Josh O’Connor), de zoon van hun buur. Jane en Paul hebben sinds jarenlang een affaire. Op deze dag zien de minnaars elkaar misschien voor de laatste keer.

Bekende gezichten op Prime Video, want Kaley Cuoco en Pete Davison spelen Sheila en Gary in de tijdreiskomedie Meet Cute. Hun eerste ontmoeting lijkt liefde op het eerste gezicht, maar de magische date blijkt echter niet het lot te zijn. Sheila heeft een tijdmachine en sindsdien vallen ze telkens weer opnieuw voor elkaar.

We gooien er graag ook nog één oudere film tussen, want Us (2019) van Jordan Peele is ook beschikbaar gemaakt door Netflix. Toen Get Out enkele jaren geleden verscheen werd Jordan Peele omarmd: eindelijk een regisseur die zijn eigen stempel wist te drukken op het horrorgenre en die ook nog eens iets te vertellen had. Jordan Peele maakt dan ook geen films die het moeten hebben van de gore en van de schrikeffecten, maar wel van originaliteit, sfeerschepping en van de schoonheid van de shots. Us vormt daarop geen uitzondering. De plot klinkt echter nogal banaal: een gezin trekt richting een vakantiehuisje om eens goed te ontspannen. Maar wanneer de avond valt krijgen ze het gezelschap van onuitgenodigde gasten. Meer zeggen zou zonde zijn, kijken en zelf ontdekken is leuker.

De mooie film The Swimmers op Netflix werd gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Regisseur Sally El Hosaini heeft al een BAFTA op haar naam staan voor een eerdere film en vertelt deze keer het verhaal van de zussen Yusra en Sarah Mardini die hun geboorteland Syrië in 2015 ontvluchten nadat hun huis verwoest werd tijdens de burgeroorlog. Ze reisden via Libanon naar Turkije en werden vervolgens met een rubberbootje Griekenland binnen gesmokkeld. Midden op de Egeïsche Zee viel echter hun overvolle rubberboot uit en plots werden de zussen mede verantwoordelijk voor het redden van de levens van de opvarenden. Eén jaar na deze gebeurtenissen nam Yusra Mardini deel aan de Olympische Spelen van Rio als lid van het Olympische vluchtelingenteam.

De kerstfilm van de week op Netflix heet The Noel Diary. Die draait rond Jake Turner, een auteur die voor kerst naar zijn ouderlijk huis terugkeert om de nalatenschap van zijn vervreemde moeder af te handelen. Daar stuit hij op een oud dagboek dat geheimen kan bevatten over zijn eigen verleden en dat van Rachel, een intrigerende jonge vrouw die op zoek is naar haar biologische moeder.

Kerstfilms zijn er met hopen, maar laten we ook Sinterklaas niet vergeten. De Grote Sinterklaasfilm (2020), waarin Sinterklaas op een camping moet gaan logeren omdat zijn kasteel op instorten staat, is toegevoegd aan Streamz.

Docu, Muziek & Comedy

Lizzo is één van de popsensaties van de laatste jaren en ze won al Grammys én Emmys. Op Streamz is nu Love, Lizzo te zien. De documentaire zal het inspirerende verhaal van Lizzo’s carrière en haar weg naar het sterrendom vertellen, van het begin tot nu. Met daarbij een intieme blik op de momenten die haar succes vorm gaven.

HBO zorgt voor nog een documentaire op Streamz deze week. In de vier afleveringen van Shaq wordt het verhaal verteld van de basketballegende Shaquille O’Neal. De documentaireserie beschrijft Shaq’s opkomst tot superster, als een dominante kracht die vier NBA-kampioenschappen won en uiteindelijk uitgroeide tot een cultureel icoon die zijn sport oversteeg. Het omvat ook zijn leven buiten het veld, van zijn opvoeding in een militaire familie tot zijn diepste persoonlijke relaties en welvarende zakelijke carrières.

Op Netflix was eerder al de film Jeffrey Epstein: Filty Rich te zien en nu bieden ze Ghislaine Maxwell: Filty Rich aan, een film van dezelfde Lisa Bryant. Het is een logisch tweeluik, want Ghislaine Maxwell was de vriendin en compagnon van de Amerikaanse financier en multimiljonair Jeffrey Epstein. Ook was zij een van zijn belangrijkste handlangers in de mensenhandel en het grootschalige misbruik van jonge vrouwen. Er wordt in deze film ingegaan op de rechtszaak rond de twee machtige figuren, aan de hand van de getuigenissen van hun slachtoffers.

Op Streamz is het alweer tijd voor een nieuwe aflevering van True Crime Belgium. Deze keer staat de zaak Van Crombruggen centraal. Die werd in 2001 al veroordeeld ​ tot 30 jaar cel voor doodslag op zijn vriendin Vera De Lathouwer. Tien jaar later in oktober 2011 verkracht en vermoord hij Martine Van der Elst. Ze was vrijwilligster in de gevangenis en vriendin, en werd gevonden met meer dan 30 messteken en snijwonden. Van Crombruggen had alles op voorhand gepland.

Maar er mag ook wat gelachen worden bij Streamz. Dit najaar zet de streamingdienst sterk in op comedy. De laatste toevoeging in dat rijtje is de theatershow Amai van Pieter Verelst. Die treedt de wereld tegenmoet met keihard positivisme, knotsgekke sketches en ontroerende bespiegelingen. Na het winnen van Cameretten 2016 tourde hij met zijn succesvolle debuutvoorstelling Mijn Broer En Ik door Nederland en België. Zijn nieuwe voorstelling zit opnieuw vol met zijn typische humor en muzikale vondsten. Hij zoomt in op zijn generatie, materialisme, liefde, relaties, angst en wandelende takken.

© Tom Bertels

Op internationaal vlak is Trevor Noah op Netflix te zien met zijn eerste comedyspecial voor de streamingdienst in vier jaar. De presentator van The Daily Show zwaait zeer binnenkort af, hij zal het satirische actualiteitenprogramma dan zeven jaar lang gepresenteerd hebben. In zijn nieuwe comedyshow I Wish You Would zal hij het publiek een inkijk geven in zijn eigen leven.

Nog op Netflix praat Morgan Freeman de zesdelige reeks Our Universe aan elkaar. In deze documentaire wordt het onlosmakelijke verband uitgelegd tussen het verhaal over de oorsprong van ons heelal, miljarden jaren geleden, en dat van het ontstaan van onze eigen planeet. Zo worden natuurbeelden van wilde dieren afgewisseld met simulaties van de kosmos. Wat hebben de geboorte van de zon met die van een schildpad te maken, bijvoorbeeld? De verbanden tussen de sterren in het zonnenstelsel en de dieren die op aarde rondlopen worden duidelijk gemaakt in deze reeks.

Ook op Prime Video sturen ze ons de ruimte in met de documentaire Good Night Oppy. Deze documentaire volgt Opportunity, de Mars Exploration Rover die door haar makers en wetenschappers van de NASA ook wel Oppy wordt genoemd. Oppy zou oorspronkelijk maar 90 dagen actief zijn. Uiteindelijk heeft ze echter bijna 15 jaar Mars verkend.

Afsluiten doen we met een muzikale noot die ons geschonken wordt door Disney+. Die bieden de gehele concertregistratie aan van een bijna drie uur durend concert van Elton John, onder de titel Elton John: Farewell From Dodger Stadium. Het concert werd live gestreamd op 20 november en is de laatste Noord-Amerikaanse show in zijn Farewell Yellow Brick Road-tournee. Op dit bijzondere concert waren ook enkele bijzondere gasten: Elton John zong duetten met Dua Lipa, Brandi Carlile en de enige echte Kiki Dee met wie hij een hit scoorde in 1976 met Don’t Go Breaking My Heart.

Meer
Lees meer...