Nieuw te streamen deze week: nieuwe afleveringen ‘Euphoria’, ‘After Life’ en ‘The Righteous Gemstones’, nieuwe reeks ‘Peacemaker’, Marvel-film ‘Eternals’ en nieuw seizoen ‘Cheer’

De eerste twee weken van het nieuwe jaar zijn achter de rug en dat betekent dus ook dat de fase van de eerste rustige dagen al achter ons ligt. Het aanbod van de streamingdiensten gaat dus ook weer vol gas vooruit en in deze eerste weken laat vooral Streamz zich opmerken, die dankzij het aanbod van HBO meerdere series zien (her)starten deze week.

Series

Zo is bijvoorbeeld het nieuwe seizoen van Euphoria van start gegaan op Streamz. De reeks van Sam Levingson, met ieders lieveling Zendaya in de hoofdrol als Rue, lijkt met de aflevering beter te worden. Nadat het tweede seizoen vertraagd werd, verschenen er twee knappe lockdownafleveringen waarbij er in de diepte werd gegaan. Die waren erg waardevol, maar in het nieuwe seizoen kunnen we opnieuw zien hoe indrukwekkend goed Euphoria op volle kracht kan zijn. De hele eerste aflevering speelt zich af op Oudjaarsavond, er is een vreemde drugdeal, Rue die te kampen heeft met een terugval in haar verslaving, wat gebroken harten en een heleboel drama. De reeks ziet er fantastisch uit, steunt op complexe personages en gedurfde verhaallijnen én heeft een geweldige soundtrack, waar klassiekers uit de jaren zeventig zij aan zij staan met de allerbeste hiphop.

Ook After Life op Netflix wordt door velen aan het hart gedrukt. Met de derde reeks van zes afleveringen is de reeks van en met Ricky Gervais aan haar eindpunt gekomen. Aan het einde van vorig seizoen zagen we – lees niet verder als je spoilervrij wil blijven – hoe Tony’s vader net overleden was en hoe de eerste stappen in een nieuwe liefde lonkten voor Tony en Emmy toen deze laatste plots aan zijn deur stond. Hoe het Tony en zijn hond vergaat in deze laatste reeks kunnen we nu zien.

Het is ook al anderhalf jaar geleden dat er nog eens een nieuwe aflevering te zien was van The Righteous Gemstones, maar nu is het dus zover. Het tweede seizoen is in première gegaan op Streamz en zal naar HBO-gewoonte wekelijks aangevuld worden met een nieuwe episode op Streamz. Aan het begin van het nieuwe seizoen ruikt Jesse een nieuwe opportuniteit en komen er ook mysteries uit het verleden weer bovendrijven.

Helemaal nieuw op Streamz is Peacemaker, een reeks van HBO Max waarin we zien hoe het verhaal van het gelijknamige DC-personage verdergaat na de film The Suicide Squad. We duiken dieper in het leven van The Peacemaker (John Cena) en komen meer te weten over zijn afkomst. De superheld, die ook door het leven gaat als Christopher Smith, gelooft dat hij er alles – maar dan ook echt alles – aan moet doen om vrede op aarde te brengen. Geweld schuwt hij daarbij niet. Achter de camera staat James Gunn, regisseur van The Suicide Squad en Guardians Of The Galaxy. De reeks is al meteen met drie afleveringen van start gegaan en belooft heel wat humor, spanning en actie.

Wie de kans heeft gehad om naar Spencer te gaan kijken in de bioscoop heeft de naam al eens horen vallen: Anne Boleyn. Anne Boleyn was koningin van 1533 tot 1536 en één van de meest beruchte van de zes vrouwen van Henry VIII. De serie focust op de laatste maanden van haar leven, waarin ze beschuldigd wordt van verraad aan het koningshuis. De minireeks is nu wekelijks te volgen via Streamz.

En we blijven bij Streamz hangen, want ook het vijfde seizoen van de eigenzinnige reeks Search Party is daar van start gegaan. Nadat vorig jaar de eerste vier seizoenen van deze reeks in sneltempo aan Streamz werden toegevoegd, zitten we nu mee op schema met de uitzending van de reeks in de Verenigde Staten. De tien afleveringen van dit seizoen zijn wel de laatsten. Wie nog niet mee is, kan ook gewoon bij aflevering 1 beginnen op Streamz.

Op Netflix kunnen we naar de nieuwe reeks Archive 81 kijken. Daarin draait het rond archivaris Dan Turner die een verzameling beschadigde videobanden uit 1994 restaureert. Hij stoot op het verhaal van documentairemaker Melody Pendras en haar onderzoek naar een gevaarlijke sekte. Terwijl Dan in Melody’s verhaal wordt gezogen, raakt hij ervan overtuigd dat hij haar kan redden.

Een ietwat vreemde, maar wel interessante nieuwe titel op Netflix is de driedelige stop-motion reeks The House. In deze duistere animatiecomedy raken een arme familie, nerveuze ontwikkelaar en vermoeide huisbazin in verschillende tijdperken betrokken bij hetzelfde mysterieuze huis. Onder andere Helena Bonham Carter en Matthew Goode maken deel uit van de stemmencast. Er is ook een Belgische link, want één van de afleveringen is ingeblikt door het Belgische duo Emma De Swaef en Marc James Roels.

Op Disney+ kunnen we alle drie seizoenen van The Chi streamen, voor het eerst in Vlaanderen. De reeks liep van 2018 tot 2021 en werd bedacht door Lena Waithe, die we kennen van Master Of None en van het scenario van Queen & Slim, een film uit 2019. The Chi, een reeks van Showtime, speelt zich af in Chicago waar een groep Afro-Amerikaanse jongeren moet zien te overleven. De personages in de reeks kennen elkaar in eerste instantie niet, maar worden door in dezelfde situaties terecht te komen aan elkaar gelinkt.

Nog op Disney+ zijn er nieuwe afleveringen beschikbaar van Grown-ish en Mixed-ish, de twee spin-offs van Black-ish. Van Grown-ish, dat rond dochter Zoë en haar tijd op de universiteit draait, zijn nu drie seizoenen volledig beschikbaar. Van het tweede seizoen van Mixed-ish, dat rond de jonge Bow draait, krijgen we elke week een nieuwe aflevering.

Films

De tijd die verstrijkt tussen wanneer een film in de bioscoop speelt en wanneer de film op streaming beschikbaar wordt, wordt almaar korter. Dat is duidelijk te merken aan Eternals, de Marvel-film van Chloé Zaho die nu al op Disney+ is geland. In de film draait het om de Eternals, een buitenaards ras die al zo’n 7.000 jaar op aarde vertoeft en geduldig wacht tot de mensheid zichzelf tot op zo’n niveau ontwikkelt heeft dat ze zichzelf kunnen beschermen tegen de Deviants, gigantische monsters die het op de mensheid gemunt hebben. Het team van Eternals dat naar aarde gestuurd is, staat onder leiding van Ajak (Salma Hayek) en bestaat verder nog uit Sersi (Gemma Chan), Ikaris (Richard Madden), Kingo (Kumail Nanijani), Sprite (Lia McHugh), Phastos (Brian Tyree Henry), Makkari (Lauren Ridoff), Druig (Barry Keoghan), Gilgamesh (Don Lee) en Thena (Angelina Jolie).

Nog recenter en nu gewoon te zien op AppleTV+ is The Tragedy Of Macbeth. Denzel Washington en Frances McDormand spelen de hoofdrollen in deze hervertelling van het bekende verhaal van William Shakespeare over een Schots generaal die ervan overtuigd raakt dat hij de volgende koning zal worden en samen met zijn vrouw plannen beraamt om de troon te grijpen. Regisseur van dienst is Joel Coen en de film werd gedraaid in een bloedmooi zwart-wit.

Zonder er al te veel ruchtbaarheid aan te geven is op Amazon Prime The Tender Bar geland, de nieuwe film van George Clooney. Tye Sheridan speelt hierin de jongeman JR, die zonder zijn vader is opgegroeid. Toen hij nog een baby was heeft zijn vader, een discjockey in New York City, hem verlaten. Op zoek naar een vaderfiguur besluit hij de bar van zijn oom te bezoeken. De oom in kwestie wordt vertolkt door Ben Affleck.

Nog een opmerkelijke titel tussen de films van deze week is Antlers, een horrorfilm uit 2021 die nu op Disney+ is geland. Het verhaal draait rond een lerares, Julia Meadows uit een kleine stad in Oregon waarvan haar broer de sheriff is. Wanneer ze in aanraking komt met een mysterieuze en teruggetrokken leerling, raakt ze geïnteresseerd in het doen en laten van de jongeman. Ze komt er vervolgens achter dat hij een dodelijk geheim verbergt dat cruciaal is voor het overleven van de stad.

Oudere films

We blijven nog even hangen bij Disney+, want daar is nu ook het voortreffelijke Birdman (Or The Unexpected Virtue Of Ignorance) uit 2014 te zien. Daarin speelt, schrijft en regisseert een vergeten acteur een toneelstuk. De acteur in kwestie, gespeeld door Michael Keaton, hoopt op die manier zijn carrière nieuw leven in te blazen. Hij speelde immers de hoofdrol in een superheldenfilmreeks maar wist nadien geen rollen meer te scoren. Deze heerlijke film van Alejandro G. Iñárritu draagt alles in zich waarom wij van film houden. Dat Michael Keaton, een acteur die het moeilijk kreeg in zijn carrière nadat hij een superheld (Batman) had gespeeld, door deze film zijn carrière weer op het padje kreeg, maakt het alleen maar mooier.

Uit hetzelfde jaar 2014 komt Gone Girl aanvliegen, ook al op Disney+. Deze thriller van David Fincher was dan weer een hoogtepunt in de carrière van Rosamund Pike. Daarin wordt Nick (Ben Affleck) de hoofdverdachte in het onderzoek naar de verdwijning van zijn vrouw.

Eveneens op Disney+ te zien: het onderschatte Lucy In The Sky (2019).  Het gaat hier om de debuutfilm van Fargo– en Legion-bedenker Noah Hawley met Natalie Portman, Jon Hamm en Dan Stevens. Portman speelt hierin de astronaute Lucy Cola die terugkeert naar de aarde na een levensveranderende ruimtemissie. Terug van weggeweest begint ze steeds meer het contact met de realiteit te verliezen.

Ze zijn goed op dreef op Disney+, want ook het voor vier Oscars genomineerde Notes On A Scandal (2006) is nu via hun platform te bekijken. Cate Blanchett speelt hierin Sheba Hart, een kunstlerares die een heimelijke affaire krijgt met één van haar leerlingen. De film werd genomineerd voor de Oscars voor Actrice in een hoofdrol en in een bijrol, het scenario en de prachtige muziek van Philip Glass.

Over muziek gesproken: de soundtrack van Robin Hood: Prince Of Thieves (1991) was het onsterfelijke Everything I Do, I Do It For You van Bryan Adams. We melden het even omdat de bijhorende film, met Kevin Costner in de rol van Robin Hood, op Streamz+ is geland. Daarin komt Robin Hood er achter dat zijn vader gedood is door de Sheriff van Nottingham en dat het volk door hem onderdrukt wordt. Hij vlucht naar Sherwood Forrest om een rebellenstrijd aan te gaan met de sheriff.

Nog iets helemaal anders om dit segment af te sluiten, want op MUBI, een platform voor kwaliteitsfilms van over de hele wereld, is Face To Face toegevoegd (1976), een film van de legendarische Zweedse regisseur Ingmar Bergman. Liv Ullmann speelt hierin Dr. Jenny Isakson, een psychiater die op vakantie gaat, terwijl haar man Dr. Erik Isakson (Sven Lindberg) elders is. Achtervolgd door visioenen van een oude vrouw raakt Jenny in een diepe, onverklaarbare depressie. De prachtige prestatie van de hoofdactrice werd beloond met een Oscarnominatie.

Docu & Reality

Deze week is ook de grote terugkeer van Cheer op Netflix. Cheer was een realityreeks die in 2020 uitgroeide tot een groot succes, tot winst op de Emmy Awards toe. De reeks volgde het Navarro College Bulldogs Cheer Team, een veertigkoppig team cheerleaders onder leiding van coach Monica. We zagen hun voorbereiding naar het National Cheerleading Championchip. In het tweede seizoen zien we de impact van de media-aandacht van het eerste seizoen, de impact van de pandemie op het cheerseizoen van 2020 én de bom die onder het team is geplaatst wanneer één van hen het onderwerp wordt van een ernstig gerechterlijk onderzoek. Ook leren we een rivaal van Navarro kennen: Trinity Valley Community College.

En tot slot is er op Disney+ nog The Real Queens Of Hip-Hop: The Women Who Changed The Game. Hierin wordt gekeken naar de invloed van vrouwelijke MC’s en rappers op de muziek en de popsterren van vandaag. Deze één uur durende special van zender ABC gaat van de pioniers van de jaren zeventig tot de wereldsterren van het begin van de jaren 2000.

Meer
Lees meer...