Nieuwste peiling: Groen groter dan sp.a, PVDA+ op 6,5% in Antwerpen

Bart Dewaele/ID

N-VA en vooral Bart De Wever lijken af te stevenen op grote winst op rechts, en sp.a zit in heel vieze papieren op links: zij zakt onder groen. Dat zijn trends die je kan afleiden uit de laatste peiling van VTM, Het Laatste Nieuws en De Morgen. De peiling werd afgenomen in de provincie Antwerpen, de ‘bellwether’ van Vlaanderen. 

Aardverschuiving op links

Redelijk sensationeel, de jongste peiling. Al valt ze natuurlijk heel raar, met het plotse overlijden van Jean-Luc Dehaene. VTM gaf ze niet in Het Nieuws, zoals eerst wel gepland, ook Het Laatste Nieuws gaf ze niet, De Morgen eerst wel, maar haalde ze daarna van de site.

Afgenomen in de provincie Antwerpen bij 600 mensen (er zit dus wel wat foutenmarge op) door Ipsos voor VTM en De Morgen. Ze toont op links een aardverschuiving. Voor de Kamer zou Groen op 10,9 procent komen, dat is net iets groter dan de sp.a met 10,8 procent. Langs links wordt sp.a aangevreten door PVDA+, dat op 6,5 procent komt. Met die uitslag zou Peter Mertens niet één, maar twee mensen uit Antwerpen naar de Kamer sturen.

De peiling geeft ook een beeld voor het Vlaams Parlement, en dat is soortgelijk op links: 10,7 procent voor sp.a, 10,6 procent voor Groen en 5,9 procent voor PVDA+. Het lijkt erop alsof de socialisten, die moeilijk in de campagne zitten, langs twee kanten verliezen. De groenen hebben onder meer met Ringland de wind in de zeilen en PVDA+ rijdt een sterke en duidelijke campagne. 

twitter

N-VA solide aan kop, CD&V heel ver achter

Aan de rechterkant ook een duidelijk beeld, dat we al maanden zien in peilingen. N-VA ligt zwaar aan kop. Maar doordat dit de provincie Antwerpen is, krijgen we een zicht op hoe de boegbeelden Bart De Wever (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) scoren. Dat effect is er wel, en het is niet echt hoopgevend voor Peeters: voor het Vlaams parlement haalt Peeters 17,7 procent, ruim af van de lat van 20 procent die hij zichzelf heeft opgelegd. In de Kamer haalt CD&V 14,6 procent. N-VA heeft met het De Wever-effect 34,8 procent in de Kamer en ‘maar’ 31,4 procent voor Liesbeth Homans voor het Vlaams Parlement.

Het Belang onder de 10 procent in Antwerpen

Vlaams Belang krijgt verder klappen: het zakt onder de 10 procent in zijn thuisprovincie. De partij haalt slechts 9,4 procent voor de Kamer, niet toevallig de lijst die De Wever bij N-VA trekt. Voor het Vlaams parlement is het iets beter: 11,9 procent daar. 

Voor Open Vld is scoren in de provincie Antwerpen niet evident, maar de liberalen doen het met 12,3 procent voor de Kamer en 11,2 procent voor het Vlaams Parlement wel beter dan bij de vorige verkiezingen. De optimistische campagne van de partij lijkt dus wel te werken. Het Verhofstadt-effect speelt bij de Europese lijst, waar de liberalen 15,8 procent halen.

EPA
Meer
Lees meer...