Olieprijzen zitten opnieuw in de lift: het ergste moet nog komen als Rusland gedwongen wordt productie te verlagen

De afgelopen 24 uur zijn de olieprijzen opnieuw lichtjes gestegen, na een daling de voorgaande dagen. Die prijzen zouden wederom fors kunnen stijgen als Rusland zich genoodzaakt ziet om de productie met 30 procent te verminderen. Een stijging kan binnen de perken gehouden worden als energie-exporteurs meer olie uit de grond gaan pompen. Maar dat is ver van een ideale oplossing.

Na een recente daling heeft de prijs van een vat Brentolie opnieuw de kaap van 100 dollar gerond. De prijs zit in de lift door de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties die daarmee gepaard gaan. Door de druk om Russische olie te boycotten, daalt de vraag van oliemaatschappijen, handelshuizen en rederijen, zodat Moskou zich al in april gedwongen zou kunnen zien om de dagelijkse olieproductie te verlagen, waarschuwde het Internationaal Energieagentschap (IEA) op woensdag.

De op een na grootste exporteur van ruwe olie ter wereld zou van 10 miljoen vaten ruwe olie per dag – waarvan de helft nog werd geëxporteerd vóór de invasie van Oekraïne – naar slechts 3 miljoen vaten per dag kunnen gaan. Dit zou rampzalige gevolgen kunnen hebben voor de wereldeconomie, die nu al kampt met de nefaste gevolgen van de oorlog.

Duurzame veranderingen op de energiemarkten

“De gevolgen van een mogelijk verlies van de Russische olie-export naar de wereldmarkten kunnen niet worden onderschat”, aldus het IEA in een rapport dat door CNN is ingezien. De crisis zou kunnen leiden tot blijvende veranderingen op de energiemarkten, zo vervolgt het rapport.

Doordat grote oliemaatschappijen en mondiale banken na de invasie geen zaken meer willen doen met Moskou, wordt Rusland gedwongen zijn ruwe olie met een enorme korting aan te bieden. Bovendien heeft de boycot van Canada, de VS, het VK en Australië – en nu ook Litouwen – gevolgen voor 13 procent van de Russische export. Het land bevindt zich in dit opzicht in een moeilijke situatie.

Verdere prijsstijgingen

Raffinaderijen over de hele wereld proberen alternatieven te vinden voor Russische ruwe olie, maar ook zij zouden gedwongen kunnen worden hun activiteiten in te krimpen door een gebrek aan grondstoffen, wat dramatische gevolgen zou kunnen hebben voor de consumenten wereldwijd, die nu al gebukt gaan onder de stijgende energieprijzen.

Rusland blijft de op een na grootste exporteur van ruwe olie ter wereld. Het land de rug toekeren komt neer op het afsnijden van grote hoeveelheden ruwe olie. Helaas lijken de enige twee producenten met voldoende capaciteit om de afwezigheid van Rusland te compenseren, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, niet klaar om hun reserves te exploiteren, aldus het IEA.

“Het langdurige onvermogen van de OPEC+ om aan de overeengekomen quota te voldoen, voornamelijk als gevolg van technische problemen en andere capaciteitsbeperkingen, heeft reeds geleid tot een scherpe daling van de mondiale voorraden”, aldus het IEA. Zonder een radicale verandering in de positie van de grote olieproducenten zullen de wereldmarkten in het tweede en derde kwartaal van 2022 met een onderbevoorrading te maken krijgen zo waarschuwde het agentschap.

De Britse premier Boris Johnson is naar de Golf gereisd om te proberen de leiders van beide landen op andere gedachten te brengen.

(ns, am)

Meer
door Redactie
Lees meer...