Left Right
scrollTop top

Olympische Spelen gaan 160.000 condooms uitdelen, maar vraagt aan atleten om ze niet te gebruiken


Olympische Spelen Tokio ringen
© Isopix

Ondanks de coronacrisis gaat de organisatie van de Olympische Spelen in Tokio ook dit jaar gratis condooms uitdelen aan de deelnemende atleten. Toch dringen ze er bij de atleten op aan om geen seks te hebben tijdens het evenement en de 160.000 condooms mee te nemen naar huis als souvenirs.

Sinds 1988 is het een traditie geworden dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) condooms voorziet voor de atleten in het olympisch dorp. Het doel is daarbij uiteraard om de verspreiding van hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen tegen te gaan. Toch zorgen de grote hoeveelheden gratis condooms vooral voor heel wat mythes over wat er tijdens het twee weken durende sportevenement allemaal gebeurt tussen de atleten in het olympische dorp.

Strenge regels

De coronacrisis heeft er echter voor gezorgd dat atleten onderling zo weinig mogelijk contact mogen hebben. Het IOC heeft daarover zelfs een lange lijst met strenge regels opgesteld waaraan iedere deelnemer zich moet houden.

Dat weerhoudt de organisatie er wel niet van om ook dit jaar een hele lading condooms te voorzien. Maar liefst 160.000 zullen er uitgedeeld worden, goed voor zo’n 14 stuks voor elk van de 11.000 atleten. Dat is alvast heel wat minder dat vijf jaar geleden in Rio de Janeiro. Toen voorzag de Braziliaanse organisatie een recordhoeveelheid van 450.000 condooms.

Bewustzijnscampagne

Het organisatiecomité beklemtoont wel dat de condooms bedoeld zijn als bewustzijnscampagne en niet om effectief in Tokio te gebruiken. “Ons doel is niet dat atleten de condooms in het olympisch dorp gebruiken, maar om te helpen met het bewustzijn door ze terug te brengen naar hun eigen land”, staat te lezen in een verklaring.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…