Left Right
scrollTop top

Oorlogsfilm over nederlaag Amerikaans leger is China’s best verdienende film ooit


the battle at lake changjin
© Bron: YouTube Channel Fight (screenshot)/Bona Film Group

Een Chinese propagandafilm, genaamd The Battle at Lake Changjin, over de nederlaag van het Amerikaanse leger is zojuist de best verdienende film in de geschiedenis van de Chinese box-office geworden.

De drie uur durende oorlogsfilm, The Battle at Lake Changjin, heeft in minder dan twee maanden tijd al maar liefst zo’n 900 miljoen dollar (ongeveer 800 miljoen euro) opgebracht in het communistische land, sinds hij daar op 30 september werd uitgebracht.

Beter dan Bond

De film overtreft nu de actiefilm Wolf Warrior II uit 2017, die eerder het record voor China’s best verdienende film hield, met zo’n 882 miljoen dollar (ongeveer 781 miljoen euro) aan box office-inkomsten, schrijft The New York Post.

Aangezien de Chinese box-office de grootste ter wereld is, is The Battle at Lake Changjin nu ook wereldwijd de best verdienende film van 2021, volgens Variety. Het heeft zelfs de James Bond-film No Time To Die overtroffen, die internationaal net iets meer dan 700 miljoen dollar (bijna 620 miljoen euro) heeft opgebracht.

Het verhaal

De film is gebaseerd op de Slag om het Chosinreservoir, ook wel de Slag om het Changjinmeer genoemd, een offensief dat plaatsvond tijdens de Koreaanse Oorlog. De 17 dagen durende veldslag vond plaats eind 1950, kort nadat de Volksrepubliek China de oorlog was begonnen om Noord-Korea te steunen.

Tegen alle verwachtingen in slaagden 120.000 Chinese troepen erin de Amerikaanse militairen en hun bondgenoten te omsingelen en aan te vallen. De Amerikanen konden uiteindelijk ontsnappen, maar werden vervolgens gedwongen het gebied te evacueren. Hierdoor moesten hun troepen noodgedwongen volledig terugtrekken uit Noord-Korea.

Spanningen

The Battle at Lake Changjin, die zo’n 200 miljoen dollar (ongeveer 177 miljoen euro) kostte om te maken, werd gesponsord door de Chinese regering, die naar verluidt zeer opgetogen is over het succes van de propagandafilm.

Variety meldde nog dat de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, zijn felicitaties heeft gestuurd naar Wu Jing, de hoofdrolspeler in de film. De release van de film komt te midden van een groeiende vijandigheid tussen China en de Verenigde Staten. Vorige week zei Amerikaanse president Joe Biden dat hij een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking “overweegt” wegens de aanhoudende spanningen met het land.

China stelt zich ook steeds agressiever op tegenover Taiwan en test daar zijn hypersonische raketten. The Diplomat meldt dat de Chinese burgers het vooruitzicht van militaire conflicten steeds meer steunen en dat “de enorme populariteit van de nieuwe oorlogsfilm aantoonbaar voortkomt uit China’s nieuwe kijk op oorlog.”

Bekijk de trailer voor de propagandafilm (met Engelse ondertiteling) hieronder:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…