Oplichting via datingapps komt steeds vaker voor

Online datingapps mogen dan wel bedoeld zijn om liefde of vriendschap te vinden, steeds vaker zijn ze het toneel van grootschalige oplichting. Zowel in Europa als in de VS waarschuwen instanties voor een alarmerende toename van romantische zwendel, waarbij oplichters hun slachtoffers emotioneel manipuleren én financieel uitbuiten. En met de opkomst van AI en deepfakes wordt die misleiding alleen maar moeilijker te doorprikken.

Britse banken, zoals Nationwide, trekken aan de alarmbel over wat zij “een stille epidemie” noemen. Oplichters bouwen via online datingplatforms maandenlang aan een vertrouwensband met hun doelwit. Pas wanneer die emotionele connectie voldoende sterk is, volgt de echte bedoeling: geld aftroggelen.

Volgens cijfers van UK Finance geeft een aanzienlijk aantal mensen met een online relatie aan dat ze op een bepaald moment om financiële hulp zijn gevraagd. In veel gevallen gingen ze daar ook effectief op in. Geld dat overgemaakt wordt aan deze zogenaamde geliefden is zelden terug te vorderen.

Ook deepfakes doen hun intrede

De oplichters worden bovendien steeds inventiever. In de Verenigde Staten klinkt er steeds meer bezorgdheid over het gebruik van AI bij romantische zwendel. Nepaccounts maken gebruik van AI-gegenereerde profielfoto’s, deepfakevideo’s of zelfs gemanipuleerde videogesprekken om slachtoffers te overtuigen dat ze met een echt persoon spreken.

De Amerikaanse Senaat overweegt nu wetgeving die datingapps zou verplichten om strenger op te treden tegen frauduleuze accounts en misleidende AI-toepassingen.

Digitale wapenwedloop

De strijd tegen romantische oplichting is intussen uitgegroeid tot een digitale wapenwedloop. Terwijl oplichters almaar betere technologieën inzetten om slachtoffers te misleiden, werken ontwikkelaars aan AI-tools die zulke manipulaties kunnen opsporen. Toch geven experts toe dat het kat-en-muisspel bijzonder lastig is, zeker omdat daders vaak vanuit het buitenland opereren.

Meer
Lees meer...